RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Ukinut PDV na doniranu hranu

Foto: Lejla Čeljo/BHRT

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je, po hitnom postupku, usvojio Zakon o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/, kojim se ukida plaćanje poreza na doniranu hranu.

Usvojenim zakonom donatori se oslobađaju plaćanja PDV-a prilikom doniranja hrane humanitarnim udruženjima umjesto da ona bude uništena.

Obrazlažući predloženi zakon, koji je u parlamentarnu proceduru uputila grupa poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, poslanik Saša Magazinović naveo je da se godišnje u BiH baci hrane u iznosu 130 miliona KM, a da se PDV plaća i na donacije javnim kuhinjama.

Magazinović je rekao da je predloženi zakon napravljen u saradnji sa Upravom za indirektno opozorenje /UIO/, koja će izraditi sprovedbene akte potrebne za primjenu.

“Usvajanjem zakona ispunjavamo i međunarodnu obavezu, odnosno ciljeve održivog razvoja koji predviđaju 50 odsto manje bačene hrane i pridružujemo se nizu evropskih zemalja u kojima se ne plaća PDV na doniranu hranu”, istakao je Magazinović.

Predloženi zakon podržali su hrvatski delegat Zlatko Miletić, koji je rekao da se radi o jako humanom potezu, te sprski delegat Želimir Nešković, koji se založio za slične izmjene zakona o PDV-u usklađene sa trenutnim okolnostima u BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je navedenu dopunu Zakona o PDV-u 7. juna.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.