RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Odjel za stručne i administrativne poslove implementira Strategiju za mlade Brčko distrikta BiH

Odjel za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH započeo je sa prvom faze izrade akcionog plana „Strategija za mlade Brčko distrikta BiH“. Cilj Strategije je aktiviranje i zadražavanje mladih na ovim prostorima u ambijentu koji je perspektivan za njih.

Šef Odjela za stručne i administrativne Senad Tufekčić napomenuo je da je „Strategija za mlade Brčko distrikta BiH“ veoma važan dokument koji je vezan za donošenje prve omladinske politike od osnivanja Brčko distrikta BiH. On je pojasnio da se unutar Strategije koju je Skupština Brčko distrikta BiH usvojila u februaru ove godine, nalazi i sektorska strategija za mlade, za period 2022/26. godina. Osnovni cilj strategije je aktiviranje, educiranje, budući prenos društvenih aktivnosti i zadražavanje mladih na ovim prostorima u ambijentu koji je perspektivan za njih.

„To u praksi znači da ćemo mi kao Odjel koji je nositelj ovih aktivnosti itekako podržati ovu Strategiju gdje će se mladi prepoznati kao jedan važan faktor koji može puno doprinijeti u našem društvu – kako u njegovom razvoju tako i kod prepoznatljivosti Brčko distrikta u Bosni i Hercegovini, a naravno i šire“, naznačio je Tufekčić.

Strategija se finansira Vladinim i sredstvima međunarodnih organizacija. Tufekčić je kazao da su već izdvojena sredstva u Pododjelu za podršku MZ, NVO, UG i fondacijama kako bi se ovaj dokument što kvalitetnije sačinio. On je dodao da  su aktivirani i uposlenici Pododjela za ljudske resurse, dok jedan stručni referent vezan za problematiku mladih već realizira akcioni plan, odnosno konkretno radi na implementaciji Strategije za mlade u Brčko distriktu.

Senad Tufekčić

„Mi ćemo itekako tražiti za ovaj dokument pomoć od Bosne i Hercegovine, ali naravno i izvana od međunarodnih i drugih organizacija koja se bave rješavanjima pitanja mladih“, kazao je Tufekčić.

On je dodao da je već bilo pokušaja izrade ovakve strategije u Brčko distriktu gdje ima i određenih kapaciteta i potencijala za istu, ali i primijetio da je potrebno angažovati i druge stručnjake van Brčkog i BiH, iz oblasti vezanih za problematiku mladih.

„Naravno da ćemo se konsultovati i sa drugim zemljama u okruženju – kako i na koji način su oni to implementirali i radili, a nakon svih tih prikupljenih informacija koje su relevantne i odgovarajuće za naše mlađe naraštaje, iste ćemo uvrstiti u konačnu verziju naše Strategije za mlade“, poručio je Tufekčić.

On je na kraju kazao da je rok za sprovođenje Strategije za mlade Brčko distrikta BiH četiri godine što je po njemu, jedan realan vremenski okvir u kojem se može dosta toga učiniti i postaviti smjernice rada za mlade u budućem periodu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.