RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ: Ускоро електронске царинске транзитне декларације

Спољнотрговинска комора БиХ ће у првој половини марта почети са издавањем електронске царинске транзитне декларације /Т-образац/, која омогућава бржи, једноставнији, безбједнији и јефтинији транспорт робе од полазне до одредишне царинске канцеларије, кроз земље ЕУ /осим Андоре и Сан Марина/, те Швајцарску, Норвешку, Исланд, Србију, Црну Гору, Македонију и Турску.

Руководилац ТИР одељења у Спољнотрговинској комори БиХ Kристина Ћосић рекла је Срни да Kомора, увођењем ове услуге, жели да омогући превозницима у БиХ да на лакши и повољнији начин дођу до овог беспапирног документа, који већ користе након изласка из БиХ при превозу робе кроз наведене земље.

Она је истакла да се кориштењем Т-обрасца значајно смањује и број царинских баријера између привредника и њихових трговинских партнера.

“Т-образац нико у БиХ не издаје, већ га превозници узимају од страних шпедиција и фирми, на границама сусједних земаља, које су раније почеле са његовим издавањем”, напоменула је Ћосићева.

Према њеним ријечима, обрасце које буде издала Спољнотрговинска комора БиХ превозници ће моћи да користе када изађу из БиХ, али је предност што ће имати одгођено плаћање за њихово издавање.

Она је појаснила да, након издавања Т-обрасца, Kомора уноси податке о превозничкој фирми у апликацију, односно “ТранзитНет” платформу – вишејезичку, мрежно засновану платформу која биљежи, контролише и надгледа транзитне декларације, а којом управља швајцарска компанија “СГС”, са чијим овлаштеним представником у Македонији је Спољнотрговинска комора потписала споразум.

Према ријечима Ћосићеве, декларација која је унесена у ову интернет платформу омогућава да се испрати цијели ток транспорта, при чему се у сваком тренутку зна гђе се роба налази.

“Осим наведених предности које се односе на уштеду новца и времена, јер се камиони не задржавају на граничним прелазима, ни царинским испоставама, у прилог Т-обрасцу иду и чињенице да се сва комуникација одвија електронски, без доласка превозника на мјесто издавања електронског документа”, истакла је Ћосићева, додавши да превознику није потребна никаква гаранција за улазак у систем.

Она је додала да су, кориштењем овог транзитног обрасца, грешке возача и цариника готово искључене, а не издаје се никакав повратни документ, који омогућава почетак наредног превоза.

Ћосићева је нагласила да се у БиХ не могу имплементирати све предности Т-обрасца, јер у земљи још није успостављен “Нови компјутеризовани транзитни систем” /НЦТС/ који је у надлежности Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

Из УИО речено је Срни да је почетак примјене НЦТС-а повезан са почетком примјене новог Закона о царинској политици у БиХ.

“Према садашњој ситуацији, примјена новог Закона о царинској политици у БиХ требало би да почне 1. августа”, истичу из Управе.

Из УИО-а напомињу да примјена Закона о царинској политици у БиХ подразумијева “царину без папира”, што значи да би до поменутог датума морао бити оперативан дигитални потпис у БиХ, како би сви царински документи који постоје у царинским поступцима имали и правну снагу.

“НЦТС постоји у свим земљама чланицама ЕУ, али и у другим земљама које су потписнице Kонвенције о НЦТС-у. Нови транспортни систем свакако ће донијети многе предности и привреди у БиХ, посебно у смислу поједностављења царинских процедура на границама, а самим тим допринијети и бржем стизању робе од почетне до одредишне тачке”, истичу из УИО БиХ.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Donesena naredba za vozače u međunarodnom transportu

Radio Brčko

Uvoz žitarica iz BiH mnogo veći od izvoza

Radio Brčko

Сутра у Сарајеву додјела грантова регионалног челенџ фонда

Radio Brčko