RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

УНИЦЕФ: БиХ изложена природним непогодама

БиХ спада у земље високе изложености природним и вјештачким опасностима, попут непредвидивих поплава, суша и топлотних таласа, што ће имати негативан утицај на бруто друштвени производ /БДП/, више привредних сектора и на животе и егзистенцију становника, наводи се у извјештају УНИЦЕФ-а.

Од 145 локалних самоуправа у земљи, наводи УНИЦЕФ, за 91 се сматра да има врло значајан ризик од поплава и клизишта, док се за 27 сматра да су високог ризика. У протеклих 12 година шест их је било обиљежено сушама, а врло честе су године с великим и катастрофалним поплавама.

У извјештају је наведено да посљедице свих природних катастрофа могу бити разорне, а да је према процјени проведеној након поплава у мају 2014. године 81 локална самоуправа била погођена са 75 одсто штете, чије посљедице су осјетиле породице, предузећа и пољопривредна производња, укључујући недефинисан број рањивих група.

УНИЦЕФ у Свјетском извјештају из 2017. године указује да, упркос очитим трендовима учесталости катастрофа, у БиХ није подстакнут одговарајући приступ управљања катастрофама узрокованим климатским промјенама.

“Једна од основних препорука је јачање отпорности на локалном нивоу кроз смањење ризика од катастрофа. Локалне власти су на првој линији одговора на све катастрофе, због чега су дужне да покрену промјене како би био смањен ризик од катастрофа”, наведено је у извјештају.

У овом документу се напомиње да је у припреми програм чији је циљ смањење ризика од катастрофа, посебно најугроженије категорије, како би се БиХ припремила и прилагодила ризицима од катастрофа у различитим секторима развоја

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Брчко дистрикту прошле године регистровано 36.191 возилo

Radio Brčko

Potpisani dokumenti o zajedničkoj saradnji BiH, Srbije i Hrvatske u traženju nestalih osoba

Radio Brčko

UNICEF: Mnoga ukrajinska djeca u opasnosti da nemaju dovoljno hrane

Radio Brčko