RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH – Za deset mjeseci 2023. broj turista povećan za 19,1 posto u odnosu na isti period lani

U periodu januar – oktobar 2023. godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 1.350.591 posjetu, što je za 19,1 posto više u odnosu na isti period 2022. godine i 2.897.095 noćenja, što je za 14,9 posto više u odnosu na isti period 2022. godine.

Broj noćenja domaćih turista za 10 mjeseci ove godine bio je manji za 5,3 posto, dok je broj noćenja stranih turista bio veći za 26,8 posto u odnosu na isti period 2022. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 30,7 posto dok je 69,3 posto bilo učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja za deset mjeseci ove godine ostvarili su turisti iz: Hrvatske (13,6 posto), Srbije (12,4 posto), Turske (7,7 posto), Slovenije (6,2 posto), Saudijske Arabije (5,9 posto), Njemačke (4,9 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,4 posto), SAD (3,3 posto) što je ukupno 57,4 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 42,6 posto noćenja, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Po dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu su: Kuvajćani sa 3,8 noćenja, Katarani sa 3,3 noćenja, Irci sa 3,2 noćenja, Latvijci i Iranci sa po 3,1 noći, te Albanci, Egipćani i turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa po tri noćenja.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja za deset mjeseci ove godine ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 94,1 posto.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.