RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Laboratorija brčanskog Doma zdravlja do kraja novembra uradila analize za preko 45 hiljada pacijenata

Laboratorija JZU “Zdravstveni centar Brčko” pruža veliki broj usluga, odnosno analiza svojim korisnicima, počev od primarne i sekundarne zaštite, pa čak i jedan dio usluga iz tercijarnog nivoa. Tačnije, u periodu od 1. januara do 30. novembra 2023, godine usluge Laboratorije brčanskog Doma zdravlja koristilo je 45.565  pacijenata.

Tokom novembra broj pacijenata znatno je povećan u Laboratoriji brčanskog Doma zdravlja, a slična situacija se očekuje i u narednih nekoliko mjeseci obzirom da je vrijeme viroza.

„U jedanaestom mjesecu imali smo dosta pacijenata, uradili smo 4.400 krvnih slika, urina 2.900, CRP-ova 2.600, kreatinina 2.520 i  2.408 analiza glukoze“, kazala je šefica Laboratorije Doma zdravlja Marina Ostrihon, te dodala da zahvaljujući ovim uslugama pacijenti sve manje odlaze u privatne ordinacije.

Kako bi se obezbijedila što bolja usluga svim pacijentima, te osigurala što bolja saradnja između laboratorije i ostalih službi u brčanski Dom zdravlja prije dvije godine uveden je i laboratorijski informativni sistem.

„Pacijent u naš sistem ulazi matičnim brojem nakon čega dobija svoj bar kod. Na taj način svi laboratorijski nalazi pacijenta nalaze se na jednom mjestu što nam omogućava da upoređujemo rezultate i analize”, istakla je Ostrihon.

Javna zdravstvena ustanova raspolaže sa veoma modernom i savremnom opremom i stalno se širi spektar laboratorijskih analiza, a uskoro u Laboratorijiiu Doma zdravlja stižu i nove analize koje će najviše pomoći pacijentima.

„Zahvaljujući ovim novim analizama pacijent neće morati ići u mikrobiološku laboratoriju da donosi uzorke, nego će te uzorke moći davati u ambulantama porodične medicine, a u narednih nekoliko dana trebao bi stići aparat za krvne slike koji će doktorima uveliko olakšati posao kada je dijagnostika u pitanju“, zaključila je Ostrihon.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.