BiH

BiH: Za realan popis stanovništva potrebni uređeni zakoni

Demograf Stevo Pašalić istakao je da su za realan i pravedan popis stanovništva potrebni spremnost i uređeni zakoni, ukazujući da je bolje da i nema novog popisa ako će biti kao onaj 2013. godine, jer nisu dobijeni realni podaci.

Pašalić je naveo da nisu poštovani standardi, ni preporuke, te da se već zna da je Republika Srpska izvršila korekcije, tako što nije u svojim podacima uzela u obzir oni koji duže godine ne žive na ovom području, ali to nisu drugi uradili.

“Danas praktično imamo dvojne podatke”, istakao je Pašalić za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, kada struka dobije pogrešan ukupan broj, nastavak lanca grešaka je neminovan, ukazujući da je potrebna slika realnog stanja.

“Inače su rezultati popisa relevantni nekih pet godina, jer se ti podaci, zbog dinamičnosti, stalno mijenjaju. Nismo jedini koji gubimo stanovništvo, ali nam treba stvarna brojka da bi mogli da kreiramo neke mjere da sačuvamo šta imamo”, istakao je Pašalić.

On je naveo da je zaključna godina u novoj popisnoj dekadi, koja je nastala, 2023. godina, ali da je očigledno da BiH nije spremna da ide u taj posao ove godine.

“Priča se o zakonu u parlamentu BiH, ali prvo treba analizirati popis iz 2013. godine, kako nam se ne bi ponovile iste greške i da ne bacamo novac”, upozorio je Pašalić.

Pašalić smatra da je apsurd da se i danas u raspodjeli funkcija koriste podaci iz 1991. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button