RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ: Због нереалних цијена лани изречене казне у износу од 3,58 милиона КМ

Главни тржишни инспектор Републике Српске Радивоје Гаврић изјавио је да су, због формирања цијена виших од дозвољених, трговци, бензинске пумпе, мљекари, пекари и остали пословни субјекти лани кажњени са 3,58 милиона КМ, те најавио да ће и у овој години акценат бити на поштовању прописа при формирању цијена.

Гаврић је рекао да је највише неправилности када је ријеч о кршењу ограничене марже утврђено на бензинским пумпама.

“Приоритет је била контрола цијене робе за које је прописана маржа и сви наши капацитети били су томе усмјерени. У том сегменту обављено је око 500 контрола у којима су изречене наведене казне, које су веће од 3,58 милиона КМ”, прецизирао је Гаврић.

Он је рекао да су и казне утицале да пословни субјекти цијене формирају у складу с прописаном маржом.

“То је и резултирало позитивним ефектима и смањењем цијена одређених производа. Иако инспекција не може утицати на висину набавних цијена које су лани знатно расле, а на које се обрачунава маржа, одлучни смо да у дијелу наших овлаштења предузмемо све мјере с циљем заштите потрошача”, изјавио је Гаврић.

Он је додао да на овом плану има и субјеката који разумију само репресивне мјере и казне, те да су инспектори спремни да им у случајевима тенденциозног кршења законских мјера забране и рад.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у новембру прошле године издао је налог за стављање на располагање свих капацитета Инспектората Републике Српске с циљем да се спријечи неконтролисано повећање цијена основних животних намирница у малопродаји и велепродаји.

срна

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Инспекторат покреће кампању контроле цијена

Vladimir Matijević

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH porasle za 1,5 posto

Radio Brčko

Decembarske cijene niže za 0,6 odsto, godišnja inflacija 14,8 odsto

Radio Brčko