RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Zagreb: Dio trgovaca skinuo s polica proizvode kojima su ograničene cijene

Situacija u hrvatskim trgovinama je, najblaže rečeno, kaotična – opisao je prvog dana primjene odluke Vlade RH o ograničavanju cijena situaciju u domaćim malim trgovinama vlasnik trgovine i član vodstva Saveza udruga malih trgovaca (SUMT) Robert Fućak, prenosi Hina pisanje Jutarnji list.

“S polica moje trgovine u subotu sam uklonio sve proizvode kojima je Vlada ograničila cijene jer bi isticanjem cijena koje je Vlada utvrdila prekršio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u dijelu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cijene”, kazao je Robert Fućak.

Na pitanje znači li to da je ta Vladina odluka u suprotnosti sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, sugovornik Jutarnjeg lista odgovorio je potvrdno.

“Kada je u pitanju primjena Vladine odluke, među članicama Saveza udruga malih trgovaca, a mi imamo 380 članova, informacije s terena govore da postoje tri pristupa toj odluci. Neki su, poput mene, uklonili sporne proizvode s polica, neki su istaknuli nove cijene, a neki su ostavili stare”, navodi Fućak.

Dodao je kako ni veliki trgovački lanci, prema saznanjima SUMT-a, ne znaju kako sprovesti Vladinu odluku o ograničavanju cijena dijela prehrambenih proizvoda, a da pritom ne prekrše Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Vlada Republike Hrvatske prošloga je tjedna donijela odluku o zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena prema kojoj se ograničavaju cijene električne i toplinske energije, kao i cijene devet najprodavanijih prehrambenih proizvoda (šećer, ulje, brašno, mlijeko i pojedine vrste mesa).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Цијене прехрамбених производа у свијету опадају, да ли се то може очекивати и у БиХ

Radio Brčko

Ускоро нове цијене возачких испита?

Radio Brčko

Decembarske cijene niže za 0,6 odsto, godišnja inflacija 14,8 odsto

Radio Brčko