RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Branko Petrić – novi predsjednik CIK-a BiH

Članovi Centralne izborne komisije /CIK/ BiH izabrali su Branka Petrića za novog predsjednika ove institucije.

Petrić će dužnost predsjednika preuzeti u ponedjeljak, 1. oktobra, a obavljaće je u narednih 21 mjesec.

On je izabran na današnjoj sjednici, u skladu sa principom rotacije, tajnim glasanjem.

Član CIK-a iz reda srpskog naroda Novak Božičković smatra da je izborom Petrića za predsjednika prekršen Izborni zakon BiH, zbog čega je najavio žalbu Sudu BiH.

On je istakao da su članovi CIK-a prekršili odredbe zakona s obzirom na to da se u zakonu navodi da predsjednik Komisije može biti predsjednik u mandatu jednom u sedam godina.

“Petrić je već bio predsjednik CIK-a, u ovoj ustanovi je sedam godina i uskoro mu ističe mandat”, naveo je njegov protivkandidat.

Božičković je rekao da nema druge mogućnosti osim da se žali sudu i potraži pravnu zaštitu s obzirom na to da se postvalja pitanje zakonitosti i legitimnosti izbora.

Petrić je istakao da u ovim okolnostima preuzima veliku obavezu CIK-a, te odbacio Božičkovićeve navode, uz obrazloženje da mandat člana CIK-a traje dok ne bude izabran novi kandidat ili kad taj član ponovo bude izabran u novom mandatu.

“Dakle, zakonske norme kažu da mandat predsjednika traje i da obavlja funkciju do izbora novog”, rekao je Petrić, komentarišući najavu žalbe.

On je naglasio da se izborni akteri bave više CIK-om nego kampanjom.

Petrić je istakao da će CIK poštovati Ustav, da će nastojati da osavremeni izborni proces u BiH uvođenjem novih tehnologija, kao i da će nastojati da dobije centar za edukuciju, centar za brojanje glasova i ojača kapacitete Komisije.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Odbijen upis za glasanje izvan BiH za 27 hiljada birača

Radio Brčko

Danas ističe rok za popunu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Radio Brčko

IZBORI 2018: Džaferović, Komšić i Dodik zacementirali pobjedu za Predsjedništvo BiH

Radio Brčko