RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHSvijet

Brexit i BiH: Neće biti ukidanja viza za bh. državljane

Vlada Velike Britanije objavila je nakon Brexita sva statusna pitanja koja mogu zanimati njene državljane prilikom putovanja u zemlje Evropske unije, ali i u Bosnu i Hercegovinu, iz kojih je navedeno da na snazi ostaju svi dosadašnji ugovori u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema, putovanja te registracije vozila koji su potpisani između dvije zemlje.

Ipak ostalo je pitanje da li će građanima BiH s Brexitom biti ukinute vize, ali ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field kazao je da trenutno nije u planu izmjena sistema za državljane BiH.

– Vize su i dalje najvažnije pitanje koje mi postavljaju bh. državljani i znam da je izvor frustracija. Ambasada je ove informacije podijelila s Londonom, naročito one o mogućnostima za unapređenje procesa apliciranja i izdavanja viza. Iako ova procedura mora biti rigorozna i pravična, drago mi je što se zaista mali broj aplikacija za vizu iz BiH odbija – kazao je ambasador za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama.

Nedavno je s ministrom komunikacija i saobraćaja BiH potpisan Sporazum između dvije zemlje o međunarodnom cestovnom prijevozu koji će pružiti neograničen direktan i indirektan pristup za komercijalni međunarodni drumski prevoz roba u oba pravca, za operacije uspostavljene u jednoj ili drugoj zemlji i to je, kaže Field dobra vijest za komercijalnu saradnju.

Dodao je da se pored razgovora o sporazumu o nastavku trgovinske saradnje, s vlastima BiH radi na potpisivanju Sporazuma o zračnom prometu, kako bi se očuvale zračne veze.

– UK i BiH još nisu okončali dogovore o novom sporazumu o nastavku trgovinskih odnosa, što je, nažalost, stvorilo dodatne prepreke za bilateralnu trgovinu. Dvije strane blisko sarađuju i nadamo se da ćemo što prije privesti kraju dogovore kako bi se olakšala situacija za naše kompanije – kazao je.

Prateći neke online konferencije vezane za holokaust i genocid moglo se naslutiti da će po izlasku iz Evropske unije, Velika Britanija po uzoru na Sjedinjene Američke Države imati svoja pravila za negatore genocida.

Na pitanje hoće li Velika Britanija napraviti svoju “Crnu listu” za negatore genocida te za političare sklone korupciji i nepoštivanju vladavine zakona, ambasador je kazao da se Ujedinjeno Kraljevstvo na jasan i konzistentan način suprotstavlja negiranju genocida i glorifikaciji ratnih zločinaca.

– Premijer i princ od Walesa su nedavno učestvovali u obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Blisko sarađujemo s Memorijalnim centrom Srebrenica i britanskom dobrotvornom organizacijom Remembering Srebrenica kako bismo sačuvali i podijelili lekcije iz genocida počinjenog 1995. godine. Ujedinjeno Kraljevstvo nema zasebne zakone o negiranju genocida, ali nastavljamo podržavati snažnu borbu protiv ratnih zločina i korupcije, te dalje jačanje vladavine zakona u BiH – podvukao je.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Hrvati bi već krajem ove godine u Ameriku mogli putovati bez viza

Radio Brčko

Evropljanima od danas za ulazak u Britaniju potreban pasoš

Radio Brčko

Britanska vlada potrošila 4,4 milijarde funti na planiranje Brexita

Radio Brčko