RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHSvijet

EU – Balkan: Poziv za usredsređenost na BiH i pomoć u sprovođenju reformi

Bugarska, Hrvatska, Cipar, Grčka, Mađarska i Slovenija sastavili su nezvanični dokument u kojem pozivaju EU da se usredsredi na BiH i pomogne zemlji da sprovede ključne reforme.
Šest zemalja Istočne i Južne Evrope tvrdi da BiH “jedva funkcioniše” i da joj treba pomoći u sprovođenju reformi koje bi trebale da podstaknu kandidaturu zemlje za članstvo u EU i da ublaži tenzije u regionu.

Dokument je sastavljen pred današnji sastanak Savjeta EU za spoljne poslove, na kojem će u Briselu učestvovati ministri spoljnih poslova 27 zemalja članica EU.

U dokumentu, koji je portal “Euraktiv” dobio na uvid, naglašeno je da BiH mora da ostane u strogom fokusu Unije i da politička pitanja u BiH zahtijevaju veću pažnju Savjeta EU za spoljne poslove i Evropskog savjeta.

Portal navodi da je BiH i dalje “talac etničkih tenzija između pravoslavnih Srba, Hrvata katolika i muslimanskih Bošnjaka”, više od 25 godina nakon što je Dejtonskim sporazumom 1995. godine završen najkrvaviji sukob u Evropi još od Drugog svjetskog rata, te da “nezgrapna vlast jedva funkcioniše” u zemlji.

U tekstu piše da vlasti u BiH sporo sprovode demokratske i ekonomske reforme, te da je zemlja vrlo malo napredovala na putu članstva u EU.

Koristeći pažljiv diplomatski jezik, diplomate u dokumentu navode da su pred BiH i dalje veliki izazovi na putu ka demokratskoj zrelosti i “pune funkcionalnosti kao države”.

Neimenovani diplomata EU upoznat sa pitanjem rekao je da je svrha dokumenta da se BiH stavi u fokus Unije i da se podstakne podrška država članica u sprovođenju ključnih reformi koje bi trebale da budu završene ove godine, uključujući izborni zakon.

Glavni pokretač inicijative je Hrvatska, članica EU od 2013. godine, koja održava blizak kontakt sa Hrvatima u BiH.

U dokumentu se dodaje da EU ne treba da štedi trud da pomogne da BiH postane zvaničan kandidat za članstvo, ali se i strogo insistira na napredovanju u svim područjima od interesa, kao i na tome da se ne spušta ljestvica i postigne odgovarajuća ravnoteža između uslovljenosti i podsticaja.

Iz EU ističu da stagnirajuća ekonomija, kao i podijeljen politički reljef i nedostatak povjerenja, dovode do zastoja u funkcionisanju institucija u BiH.

Na sve navedeno nadovezuje se i ilegalna migracija ljudi iz Afrike i sa Bliskog istoka, koji koriste balkansku rutu kako bi došli do Zapadne Evrope, kao i humanitarna kriza u zapadnom dijelu BiH, gdje je u improvizovane kampove smješteno nekoliko stotina migranata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

EU objavila niz novih sankcija Rusiji, ali i Bjelorusiji

Radio Brčko

Јуче почео извоз коња из БиХ у Европску унију

Radio Brčko

Talijan Sassoli kandidat socijalista za predsjednika Evropskog parlamenta

Radio Brčko