RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Broj turističkih posjeta u Bosni i Hercegovini povećan za 20,7 posto

Foto: Anadolija

U periodu januar – juli ove godine turisti su ostvarili 938.744 posjeta Bosni i Hercegovini, što je za 20,7 posto više u odnosu na isti period 2022. i 2.002.753 noćenja, što je za 16,5 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima državne Agencije za statistiku, broj noćenja domaćih turista je manji za pet posto, dok je broj noćenja stranih turista viši za 30,1 posto u odnosu na isti period 2022. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih turista je 31,6 posto, dok je 68,4 posto učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (16,1 posto), Srbije (14,2 posto), Turkiye (7,7 posto), Slovenije (sedam posto), Njemačke (4,5 posto), Saudijske Arabije (3,6 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,4 posto), Sjedinjenih Američkih Država (3,3 posto), Crne Gore (2,9 posto) i Austrije (2,8 posto) što je ukupno 65,4 posto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 34,6 posto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu je Kuvajt sa 3,9 noćenja, Katar sa 3,2 noćenja, Albanija i Irska sa po 3,1 noćenja, te Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati sa po tri noćenja.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 94,4 posto.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!