RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Cijene goriva u BiH rekordno visoke, stručnjaci uvjeravaju: Neće biti nestašice energenata

Benzinske pumpe širom Bosne i Hercegovine nastavljaju s dizanjem cijena goriva. Federalno ministarstvo trgovine je primilo 250 obavještenja o promjeni cijena i marži benzina i dizela na benzinskim pumpama. Iako nadležni tvrde da, uprkos nestabilnom tržištu, nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini neće nedostajati, upozoravaju da je moguć novi talas poskupljenja.

Aktuelni sukob na istoku Evrope doveo je cijene goriva do istorijskih rekorda. Nafta je skuplja 100 posto, a naftni derivati čak 150 posto. Zbog narušenog odnosa ponude i potražnje na svjetskom tržištu, izvjesna su i nova poskupljenja. No, bojazni za nestašicu energenata u BiH nema, uvjeravaju u Spoljnotrgovinskoj komori, iako sva nafta koju uvozimo dolazi iz Rusije.

“Naši dobavljači imaju dovoljne količine nafte i transportno smo osposobljeni, pa recimo ovaj energent može iz luke Kopar stići do Crne Gore. Imamo terminal u luci Ploče. Tu sigurno neće biti problema. Međutim, cijene će sigurno biti veće”, navodi predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Jedina domaća rafinerija u Brodu više ne radi, a Bosna i Hercegovina nema alternativnu mogućnost za uvoz nafte, osim iz Rijeke, Siska i Ploča u Hrvatskoj, Pančeva u Srbiji, te djelimično iz Slovenije i Mađarske.

“Moguće je da će biti nestašica u nekom momentu, ali dugoročno sigurno ne. Cijene ionako divljaju i taj trend će biti nastavljen”, upozorava stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Stabilizaciji prilika, kada je riječ o nafti i naftnim derivatima, trebala bi pomoći i započeta rekonstrukcija naftnih terminala u Blažuju kod Sarajeva, kapaciteta 42 miliona litara. Krajem mjeseca, kako je najavljeno, u Bihaću počinje izgradnja novih terminala, a do kraja godine i u Mostaru.

“To je nešto što je prilično dobro, ali nije nešto što bi nam zadovoljilo potrebe na tromjesečnoj razini kako to zakon propisuje”, kazao je Hermedin Zornić, predsjednik Uprave Operator Terminala Federacije BiH.

S obzirom na neizvjesnost rata u Ukrajini i nadigravanje političkih igrača na globalnom nivou, sve opcije uvijek su na stolu – kažu naši sagovornici. U ovom trenutku izvjestan je samo podatak da divljanje cijena energenata nije dovelo do smanjenja njihove prodaje. Naprotiv. Trgovci energentima sada ostvaruju ekstra profit.

(bhrt.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

FBiH: Cijene goriva na pumpama danas i do 3,36 KM

Radio Brčko

Cijene goriva u FBiH padaju, za sedam dana 496 obavještenja za pojeftinjenje

Radio Brčko

Novalić: Pronaći rješenje za zaustavljanje rasta cijena nafte i naftnih derivata u BiH

Radio Brčko