BiH

Cijene kuća, stanova ili zemljišta u FBiH od danas dostupne na novom portalu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je na svečanosti u Sarajevu pustio u rad portal “Javna prezentacija podataka registra cijena nekretnina u FBiH“. Cilj uspostave Registra cijena nekretnina Federacije BiH, kao službene i dostupne evidencije tržišta nekretnina u Federaciji BiH, jeste povećanje transparentnosti tržišta nekretnina i ostvarivanje realnog uvida u razvoj i kretanje ovog tržišta, što je jedan od temelja gospodarskog razvoja i ulaganja, te budućeg pristupa Europskoj uniji.

Vlada Federacije BiH daje punu podršku ovom projektu koji je, kako je kazao Novalić, zanimljiv i s privatnog i sa službenog aspekta.

– S privatnog ukoliko želite kupiti stan bilo gdje u FBiH moći ćete provjeriti trenutne cijene. S druge strane, kada su u pitanju službeni benefiti neophodno je da znamo da je jedno društvo efikasnije, lakše zadovoljava svoje potrebe i ima brži ekonomski rast, ukoliko je teret na imovini i porezu na imovinu, kojeg kod nas danas gotovo i da nema, a pri tome se rasterećuje kapital i porez na rad – istaknuo je Novalić.

Po njegovim riječima, problem kod nas je što je porez na rad najveći i time kao da su zamijenjene teze.

– Stoga će nam ovaj projekt pomoći da u društvu krenemo redati stvari onako kako treba, da  “u igru ubacimo” i porez na imovinu. Projekt će utjecati i na socijalni aspekt, odnosno svest će se socijalno targeritanje na vrijednost imovine koju netko ima, kako i treba biti, a ne kao što je trenutno kod nas da se stanje ‘socijale’ mjeri time jeste li zaposleni ili ne – dodao je Novalić.

Današnja prezentacija rezultat je suradnje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Porezne uprave Federacije BiH i jedinica lokalne samouprave u FBiH u realizaciji aktivnosti projekta “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini“ – CILAP.

Projekt je finansiran donatorskim sredstvima Vlade Kraljevine Švedske i provodi se kao twining suradnja između direktnih projektnih partnera, Švedske uprave za kartografiju, katastar i upis prava (Lantmateriet), Federalne uprave za godetske i imovinsko-pravne poslove FBiH (FGU) i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a (RGU).

Izvor: www.vecernji.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button