RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Članovi Predsjedništva BiH i ministar Selaković o jačanju bilateralne saradnje

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su ministra vanjskih poslova Republike Srbije Nikolu Selakovića, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.

– Dvodnevna posjeta ministra vanjskih poslova Srbije je prilika da se porazgovara o sveukupnim bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, koji su posebno u zadnje vrijeme intenzivirani – konstatirano je na početku sastanka.

Izraženo je zadovoljstvo prilikom za susret i razgovore o unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije i pored teških vremena prouzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije je prenio pozdrave predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča Predsjedništvu BiH i potvrdio zainteresovanost da se prati trend intenziviranja i unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Konstatirano  je da su Bosna i Hercegovina i Srbija u vremenu pandemije pokazale dobar primjer regionalne saradnje.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili zahvalnost za pomoć Republike Srbije Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije i za donirane vakcine protiv koronavirusa.

Istaknut je značaj posjete predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini 2. marta, a radi uručenja donacije vakcina, i tom prilikom je održan bilateralni sastanak Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srbije, kada je i razgovarano o daljem unapređenju saradnje dviju zemalja.

U kontekstu razgovora o unapređenju bilateralnih odnosa je izražen interes za kontinuitet kontakata na visokom nivou, te dobrom saradnjom nadležnih institucija po oblastima i pitanjima od interesa za građane obje zemlje.

Istaknuto je da treba nastaviti razgovore posebno u cilju poboljšanja ekonomske saradnje i infrastrukturnog povezivanja.

Prilika za jačanje ekonomske saradnje je kroz susrete privrednika, te unapređenje vanjskotrgovinske razmjene, a u planu je i održavanje zajedničkog ekonomskog foruma u Beogradu.

Razgovarano je o značaju infrastrukturnog povezivanja i realizaciji projekta izgradnje autoceste Beograd-Sarajevo-Beograd.

Razgovarano je i o ilegalnim migracijama gdje je istaknuta potreba kontinuirane razmjene informacija o situaciji u vezi s migrantima i uspostavljanje bolje koordinacije.

Članovi Predsjedništva BiH i ministar vanjskih poslova Republike Srbije su izrazili interes za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, gdje je posebno istaknuta važnost rješavanja otvorenog pitanja međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, što će se rješavati u okviru kontakata na najvišem nivou, s ciljem potpisivanja odgovarajućeg međudržavnog sporazuma o tome, navodi se u saopćenju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Članovi Predsjedništva BiH sastali sa delegacijom Kongresa SAD-a

Radio Brčko

Članovi Predsjedništva BiH dogovorili da otkažu sjednice o ANP-u i mandataru

Radio Brčko

Predsjednik Republike Mađarske danas u službenoj posjeti BiH

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!