BiH

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa generalnom sekretarkom OSCE-a o blokadi rada državnih institucija

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su danas u Sarajevu sa generalnim sekretarom OEBS-a Helgom Marijom Šmid.

Komšić i Schmid su razgovarali o unapređenju dijaloga između svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini i blokadi rada državnih institucija.

Naglašeno je da je potrebno sprovesti ključne reforme u Bosni i Hercegovini, a to se, prije svega, odnosi na izbornu reformu, reformu pravosuđa i obrazovnog sistema, te borbu protiv korupcije i kriminala.

Komšić je istakao da je BiH od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije došla u situaciju gdje je ugrožen suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i gdje su blokirane državne institucije. Smatra da se to može negativno odraziti na cijelu regiju, ali i Evropu.

Schmid smatra da politika podjela nikome neće donijeti napredak već će negativno uticati na ekonomiju i investicije u BiH, kao i život svih njenih građana.

Tema sastanka bila je i dekriminalizacija izbornog procesa, nužnost održavanja općih izbora naredne godine, te implementacija svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Komšić se zahvalio Schmid na saradnji i podršci koju OSCE pruža Bosni i Hercegovini kroz dugogodišnje djelovanje Misije.

Džaferović je podcrtao da postupci vladajuće strukture u RS, na čelu sa Dodikom, nisu izolovani incident, već dio višegodišnjeg projekta.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović naglasio je da vlasti entiteta RS mogu ostvariti svoje najave samo pokušajem primjene protupravne sile protiv institucija države Bosne i Hercegovine, čime bi srušile mir u Bosni i Hercegovini.

Džaferović i Šmid, između ostalog, razgovarali su i o prijedlozima OSCE-a kada je u pitanju povećanje transparentnosti i zaštita integriteta izbornog procesa.

Komšić i Džaferović odvojeno su se sastali sa Schmid, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

IZVOR:BHRT

FOTO/BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!