RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Čović: Razgovorima i dogovorima tražiti rješenja u institucijama BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović danas je tokom obraćanja na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci posvećenoj ‘političko – ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini’ istakao da nema drugog puta nego da se razgovorima i dogovorima traže rješenja u institucijama BiH.

– Republiku Srpsku ćete najbolje zaštiti braneći je u institucijama BiH – istakao je Čović.

Naveo je da je jasno da danas u BiH ne funkcionira izvršna, zakonodavna, niti pravosudna vlast, te da BiH odavno nije pravna država.

– I ono malo što funkcionira na razini BiH se pretvara u predstavljanje pojedinaca ili političkih opcija. Pojedini ministri u Vijeću ministara BiH kada vode i provode vanjsku politiku, provode je i govore u svoje ime, eventualno političke stranke ili naroda, a nikako onako kako bi u Ustavu trebalo biti, da se zna što je strategija u toj vanjskoj politici, ko je vodi i na koji način – dodao je Čović.

Naveo je da su međunarodne institucije u BiH donijele približno 950 odluka različitog sadržaja da bi BiH funkcionirala, dominantno između 2000. i 2005. godine.

– Neko je spomenuo nametnuta rješenja i zakone, njih je doneseno bez Inzkovog zakona 338. Smijenjeno je kroz odluke visokih predstavnika točno 187 osoba – naveo je Čović.

Naglasio je da je prevažno razgovarati o Izbornom zakonu BiH podsjećajući da su nedavni pregovori završeni u formatu u kojem su bili vođeni. Kako je dodao, Izborni zakon se veže za odluke Suda u Strazburu i naravno Ustavnog suda BiH.

Čović je naglasio da je imperativ očuvati Ustav BiH i ponovio da BiH može živjeti kao zemlja tri ravnopravna naroda, a ne kao unitarna.

– Čuvajte Republiku Srpsku u kojoj uvijek vrata trebaju biti otvorena i za druga dva naroda. Imamo teško stanje na političkoj sceni u BiH i zato razgovorima moramo tražiti rješenje problema – naveo je Čović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Čović najavio šta planira poduzeti kao novi predsjedavajući Doma naroda PSBiH

Radio Brčko

Čović: Za brzo formiranje vlasti neophodan kompromis SNSD-a, SDA i HDZ-a

Radio Brčko

Čović sa državnim zvaničnicima i privrednicima Izraela

Radio Brčko