RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčko distriktu obilježen Svjetski dan hidžaba

Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom danas je kao i predhodnih godina upriličio obilježavanje Svjetskog dana hidžaba.

Svjetski dan hidžaba obilježava se 1. februara i prvi put je u svijetu obilježen 2013. godine i to na prijedlog  Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da stave mahramu na jedan dan i dožive to iskustvo.

Tim povodom danas su na Trgu mladih u centru Brčkog aktivistice Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom izvršile podjelu letaka, mahrama i ruža građanima, dok će večeras u 19 sati biti upriličeno druženje uz učenje Kurana, ilahije i sevdalinke u restoranu Divanhana.

“Sa današnjim izlaskom na trg i obilježavanjem ovog datuma, mi kod vjernica želimo probuditi pozitivan osjećaj i podstaknuti ih na razmišljanje jer ukoliko dođe do tog pozitivnog osjećaja kako Alag dž.š. kaže u Kur'anu vjernicama će to koristiti”, istakla je Behija Kadušić voditeljica ovog odjela.

Danas je istaknuto da se na ovaj način žele otkloniti barijere i postići bolje razumijevanje i rušenje predrasuda koje se vežu za hidžab koji je prvenstveno izbor muslimanki koje su u proteklom periodu doživjele diskriminacije zbog nošenja hidžaba, što je lični izbor i pravo svake žene.

Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom će tokom mjececa februara a u sklopu obilježavanja Svjetskog dana hidžaba organizovati i nekoliko edukativnih predavanja na temu hidžaba i očuvanja identiteta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom obilježen Dan nestalih

Admir Kadrić

U Distriktu obilježen Svjestski dan bubrega

Sanita Jerković Ibrahimović

Čestitka povodom godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije Republike BiH

Radio Brčko