BiH

Danas sjednica Parlamenta FBiH, bit će razmatran prijedlog lockdowna u cijeloj Federaciji

U Sarajevu će danas biti održana izvanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o pogoršanju epidemiološke slike u Federaciji.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas će na izvanrednoj sjednici, na zahtjev grupe poslanika, raspravljati o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u FBiH.

Na sjednici će biti razmatrana jedna točka dnevnog reda “Pogoršanje epidemiološke slike u FBiH kao posljedica pandemije Covida-19 i izostanak adekvatnih mjera Vlade FBiH za njeno suzbijanje”, a obratiće se predstavnici Vlade FBiH, Kriznog stožera federalnog Ministarstva zdravstva i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, priopćeno je iz federalnog Parlamenta.

Zahtjev za izvanrednu sjednicu Predstavničkog doma zatražili su klubovi poslanika SDP-a BiH, Naše stranke, SBB-a, A-SDA /NES/, PDA, NIP-a i NB-a s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u cijeloj FBiH i, naveli su, izostanak adekvatnih zdravstvenih i ekonomskih mjera koje donosi Vlada FBiH.

“Imajući u vidu da Vlada FBiH punih pet mjeseci nije preduzimala nijedan korak u svrhu nabavke cjepiva protiv Covida i da je prve aktivnosti preduzela nakon što ju je na to 24. veljače, usvojenim zaključcima, obavezao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, smatramo da bi hitna tematska sjednica na kojoj bi se donijele adekvatne mjere doprinijela zaustavljanju rapidnog širenja zaraze, poboljšanju epidemiološke slike u FBiH i davanju okvira za sistemsku pomoć gospodarstvenicima”, naveli su poslanici u zahtjevu.

U zahtjevu se ističe da je nedopustivo nečinjenje Vlade FBiH u situaciji kada treći val pandemije doživljava vrhunac, kao i neujednačeno postupanje nižih nivoa vlasti, a pogotovo vlada pojedinih kantona koje nisu preduzele gotovo nikakve mjere u zaustavljanju širenja zaraze.

Poslanici zahtijevaju i da ovoj sjednici prisustvuju svi ministri u Vladi FBiH.

Izvanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH počet će u 11.00 sati.

Foto: klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button