Svijet

Europska agencija za lijekove (EMA) danas o cjepivu “ASTRA ZENECA”

Europska agencija za lijekove /EMA/ trebala bi danas da donese procjenu o sigurnosti upotrebe cjepiva “Astra zeneca” protiv koronavirusa, nakon što je više zemalja privremeno obustavilo njeno korištenje zbog straha od nuspojava.

Sigurnosni odbor EMA preduzeo je detaljnu procjenu malog broja slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do čega je došlo kod osoba koje su primile cjepivo “Astra zeneca”.

Odbor zadužen za procjenu rizika objavit će preporuke za daljnje djelovanje nakon današnjeg sastanka.

Nakon što su se pojavila izvješća o slučajevima zgrušavanja krvi, neke zemlje u Europskoj uniji zaustavile su korištenje cjepiva britansko-švedske kompanije, što je dodatno odgodilo sporu kampanju cijepljenja.

Mnoge od njih objavile su da će pričekati procjenu i preporuku EMA.

EMA je priopćila da razmatra dostupne podatke koji se odnose na sve tromboemboličke slučajeve zabilježene nakon cijepljenja, uključujući dodatne podatke koje su joj dostavile nacionalne zdravstvene agencije.

“Nastavlja se brza i temeljna analiza dostupnih podataka i kliničkih okolnosti u vezi sa određenim slučajevima kako bi se utvrdilo bi li im vakcina mogla doprinijeti ili su događaji vjerojatnije izazvani drugim uzrocima”, navela je EMA.

EMA i Svjetska zdravstvena organizacija ovih dana su preporučile nastavak imunizacije cjepivom “Astra zeneca” do daljeg, napominjući da su njegove prednosti nadmašile rizike Covida-19.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button