RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Decembarske cijene niže za 0,6 odsto, godišnja inflacija 14,8 odsto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru prošle godine u prosjeku su niže za 0,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je inflacija na godišnjem nivou iznosila 14,8 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u decembru u prosjeku su skuplji jedan odsto u odnosu na novembar iste godine, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,6 odsto, zdravstvo za 0,1 odsto, rekreacija i kultura za 0,2 odsto, restorani i hoteli za 0,5 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,8 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U decembru prošle godine u odnosu na prethodni mjesec, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 3,7 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,6 odsto, prevoz za 6,1 odsto, te komunikacije za 0,1 odsto.

Nivo cijena u decembru 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 14,8 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u decembru lani u prosjeku su skuplji za 23,2 odsto, alkoholna pića i duhan za 2,6 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 16,9 odsto, namještaj aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 12,2 odsto.

Zdravstvo je u prosjeku skuplje za 2,5 odsto, prevoz za 17,2 odsto, komunikacije za 1,4 odsto, rekreacija i kultura za 11,6 odsto, obrazovanje za 2,4 odsto, restorani i hoteli za 11,1 odsto, te ostala dobra i usluge za 8,6 odsto.

U decembru 2022. u odnosu na isti mjesec 2021. godine, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 7,3 odsto.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Цијене воћa и поврћа у благом паду

Vladimir Matijević

Inflacija u SAD-u najveća od 1990. godine

Radio Brčko

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH porasle za 1,5 posto

Radio Brčko