RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Додик: Европски пут БиХ није споран, али се мора поштовати Устав

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бриселу да за Српску европски пут БиХ није споран, али се мора поштовати Устав БиХ и да одлуке које се доносе буду дио унутрашњег договора.

“Очигледно, Република Српске без видљивости неће моћи бити дио пакета сагласности за ЕУ пут ако Српска треба да буде на крају тог пута елиминисана. Наравно да нећемо у томе учествовати. Ми то препознајемо”, истакао је Додик, који је и лидер СНСД-а, након састанка лидера политичких странака из БиХ са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем.

Он је рекао новинарима да Република Српска има јасан став на који начин види БиХ као дио ЕУ, те да је састанак био прилика за разговоре о важним плановима и предстојећем засједању Европског савјета у децембру на којем ће расправљати о могућности да БиХ буде одобрено отварање преговора с ЕУ.

“То је прича да Европски савјет расправља да БиХ буде дат статус преговарача и да у том погледу почне нови процес придруживања БиХ ка ЕУ. Ми из Српске смо јасно рекли да европски пут није споран, али да на том путу има много изазова који морају да се ријеше. Мора се поштовати Устав БиХ. И ЕУ тражи прилагођавање кроз реформе – да одлуке аутономно доносе локални фактори, а не странци”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, на састанку је исказана и воља код људи из Европске комисије да планирају одређене подстицаје у оквиру пакета за развој инфраструктуре и пројекте прилагођавања ЕУ стандардима за земље Балкана од шест милијарди евра.

“Они који испуњавају критеријуме моћи ће да аплицирају”, истакао је Додик.

Он је нагласио да с партнерима у власти на нивоу БиХ постоје озбиљни застоји.

“Имамо озбиљне застоје у динамици. Ми смо поштовали ту динамику. Донијели смо пет-шест закона и када је дошло до Уставног суда БиХ – ту је све стало. Можемо да разговарамо. Остао је исти проблем, а то је да Апалационо вијеће Суда БиХ има сједиште у Бањалуци. Још немамо сагласност за тако нешто, али цијеним ако би се то могло донијети, уз закон о спречавању прања новца, то би био добар подстицај да то завршимо. Не могу гарантовати да ће се то десити. Вархељи је имао позитиван приступ, апелујући да дође до одређених помака”, нагласио је Додик.

Додик је истакао да су неки из Сарајева на састанку говорили како људи одлазе јер се прича о дисолуцији БиХ, али је указао на то да БиХ крши сопствени Устав и да људи немају повјерења у њу.

“Погледајте ко крши Устав масовно. Најчешће то чине странци правећи неку БиХ која није уставна. Очигледно Српска без видљивости неће моћи бити дио пакета сагласности за ЕУ ако буде елиминисана. Ми то препознајемо у сваком детаљу. Имате неке парламентарце који немају шта друго да раде и који су излобирани и плаћени, који нешто говоре. Моје питање европским парламентарцима је – каква је то владавина права и да дође /Кристијан/ Шмит који није изабран у складу са владавином права и намеће законе”, рекао је Додик.

Он сматра да ће ЕУ кроз предстојеће изборе доћи до једне стабилне структре која ће разумјети БиХ, јер БиХ може да буде земља која се одржава на договору и на Уставу, иако се БиХ разграђује на Уставу.

“Желим да БиХ буде уставна. Ми смо рекли да смо за европски пут, оптимиста нисам, али рационалан јесам, да треба тај пут пратити”, нагласио је Додик.

Говорећи о могућности да наредне седмице БиХ добије “зелено свјетло” за почетак преговора о приступању ЕУ, Додик је рекао да није оптимиста јер Холандија не може дати сагласност док се то не ријеши у њиховом парламенту, а потребан је консензус за ту одлуку.

“Нисам оптимиста, али то не значи да не треба радити на томе”, рекао је Додик, нагласивши да је предложио да се ријеше закони о суду и о спречавању прању новца, као и проблем броја 112 тако што ће владе Српске и ФБиХ усвојити исти број који ће важити у цијелој БиХ, те питање електронског потписа.

Он је нагласио да је Вархељи био конструктиван и веома позитиван, те апеловао на потребу да се убрзају процеси.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.