RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Konaković: Najbitnije da se razgovara i mimo spornih tema

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Briselu tokom Drugog političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije i BiH da se razgovori nastavljaju i da su se i dotakli i tema oko kojih još nema konsenzusa.

Za Konakovića je najbitnije da se razgovara i mimo spornih tema.

“Najveća vrijednost ove naše priče je što bez obzira na okolnosti, tenzije, nerazumijevanje, nesporazume mi stalno sjedamo i pokušavamo naći dogovore, kompromise koji bi BiH značajno približili EU a time značajno poboljšali značajno uslove ljudima koji žive na prostoru BiH. Razgovarali smo oko čega se slažemo i ne slažemo. Mislim da bismo u povratku trebali brzo definisati novi sastanak koalicije na državnom nivou kako bismo teme koje smo danas otvorili eventualno konkretizirali. Sada je ovaj sastanak operativniji od ovog jutros”, kazao je šef bh. diplomatije.

Po njegovim riječima, jutros je bio politički narativ na kojem je još jednom izražena dobra volju za nastavak integracija u EU.

“Podsjetit ću na bitnu činjenicu da BiH godišnje u EU izveze 75 ukupnog izvoza. To sa regionom ukupno iznosi 93-94 procenta. Mislim da nemamo drugu opciju, iako neko ima simpatije prema drugim geografijama. Jedna je jedina putanja je integracija BiH ka Briselu”, rekao je Konaković.

Naveo je oko kojih tema i dalje nema dogovora.

“Pitanje Ustavnog suda oko kojeg se svi slažemo da strane sudije treba da odu jednog dana ili treba da odu sad. Način promjene ili formulacije Ustavnog suda Bošnjaci koji imaju preko 50 posto ako govorimo o etničkom sazivu onda očekujemo da Bošnjaci imaju pola Ustavnog suda. Ako ne govorimo o etničkom spremni smo govoriti o drugim formulama. Razgovaramo i o tome. Još imamo otvoreno pitanje sjedišta Apelacijskog vijeća ili Suda koji bi o tome trebao odlučivati. Danas smo i to dotakli ali nemamo tih posebnih problema sa zakonom o sprječavanju pranja novca, sukobu interesa, nemamo neke političke pozadine”,  istakao je Konaković.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.