RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Догодине из БиХ у ЕУ само с онлине потврдом

Грађани БиХ ће од јануара наредне године у ЕУ моћи путовати само ако прије поласка попуне електронски образац и плате једнократну накнаду од седам евра, док су ове накнаде ослобођени старији од 70 или млађи од 18 година.

Наиме, тада на снагу ступа ЕТИАС, Европски систем за путовања и ауторизацију, који је већ неколико година у припреми и више пута је одгађана његова примјена, али у ЕУ тврде да су коначно завршени сви поступци и да систем може почети да функционише без сметње.

Осим што ће бити плаћања такса од седам евра, важно је знати да ће попуњени образац бити валидан три године или до истека важећег путног документа, па ће га грађани морати попуњавати само једном у том периоду.

С обзиром на то да од тада систем почиње да важи, грађани ће вјероватно неколико мјесеци раније моћи почети да се пријављују јер у неким случајевима поступак добијања одобрења за улазак може да потраје и до мјесец дана.

У Европској комисији кажу за “Независне новине” да је циљ овог система олакшати путовање свакоме ко није држављанин ЕУ или неке од земаља Европског економског простора, а за путовање у ЕУ им не треба виза. Они тврде да ће нови систем убрзати и прелазак граница јер ће гранични службеници у систему имати све кључне информације када се путник појави на граници.

“Информације које прикупљамо ће омогућити да уз помоћ ЕТИАС-а унапријед верификујемо потенцијалне безбједносне ризике, илегалне мигранте и могуће заразе, а да притом у потпуности поштујемо принципе личних права и заштите информација”, кажу они. Истичу да ће грађанин који буде хтио да путује у ЕУ морати да попуни онлине образац, а систем ће аутоматски упоредити податке с европским базама.

“Одобрење ће у највећем броју случајева бити издато унутар неколико минута, а у ријетким случајевима, када су потребне додатне провјере, издавање дозволе може потрајати до 30 дана”, кажу они.

Иначе, ЕТИАС је само наставак, односно јачање система прикупљања информација о свим особама које улазе у ЕУ, који је започет увођењем биометријских пасоша. Подсјећања ради, када су грађанима БиХ укинуте визе 2010. године, услов је био да грађани набаве биометријске пасоше, без којих би и даље морали подносити захтјеве за визе у амбасадама земаља ЕУ у Сарајеву. С ЕТИАС-ом систем ће у потпуности бити заокружен јер ће надлежни органи ЕУ повезати податке биометријских пасоша са новим системом.

ЕУ има безвизни режим са 61 државом на свијету и све оне ће, без изузетка, морати да попуне образац. Што се тиче земаља западног Балкана, оне имају још један механизам који им је увела ЕУ након масовних пријава за азил из наших земаља усљед укидања виза. Бројни грађани из ових земаља су безвизни режим искористили да пређу у ЕУ и онда у некој од земаља поднесу захтјев за азил за који су знали да је безуспјешан, али су период до одлуке користили за добијање финансијских бенефиција. Због тога је Европска комисија предложила, а ЕУ усвојила, механизам за суспензију безвизног режима ако се утврди да земља корисница не чини довољно да спријечи своје држављане да злоупотребљавају слободу путовања за лажне захтјеве за азил. Посљедњи извјештај објављен је у августу прошле године, у којем је констатовано да БиХ извршава своје обавезе, али да још има мањкавости.

Извор: nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Krajem decembra odobrenje prvih projekata EU za Zapadni Balkan – BiH kandidovala pet projekata

Radio Brčko

Talijan Sassoli kandidat socijalista za predsjednika Evropskog parlamenta

Radio Brčko

До четвртог марта номинације за предузетнице године

Radio Brčko