RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Dozvolu za boravak u Sloveniji 2018. godine dobilo 28.599 državljana BiH

Od broja dozvola izdatih bh. državljanima (52.475), od januara do oktobra 2018. godine, 2.193 dozvole su za stalni, a 26.406 za privremeni boravak. Najviše dozvola izdato je u oktobru.

BiH je po broju izdatih dozvola daleko ispred zemalja regiona, poput Crne Gore čiji su državljani dobili 285 boravišnih dozvola, Makedonije s 3.740 boravišnih dozvola te Srbije i Kosova sa s 8.942, odnosno 6.364 boravišne dozvole.

Podaci se odnose na državljane BiH koji su zahtjeve za boravišne dozvole predavali ne samo u Ambasadi Slovenije u BiH, već i u slovenskim ambasadama u drugim zemljama, kao i na broj zahtjeva koje su u ime radnika lično predali poslodavci u Sloveniji.

U tom broju u tabeli uračunati su i podaci o dozvolama za boravak i rad koji se produžavaju u Republici Sloveniji na godišnjem nivou.

Zbir izdatih dozvola za boravak i rad u tabeli ne predstavlja samo boravišne dozvole radi zaposlenja, već i boravišne dozvole iz drugih razloga određenih u Zakonu o strancima Republike Slovenije, kao što su spajanje porodice, studij, plava karta, drugi opravdani razlozi i sično.

Odlaze vozači, varioci, zidari …

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH navode da je u Sloveniju otišlo 23 posto vozača, isto toliko varilaca, 7 posto zidara te u manjem postotku ostale profesije uglavnom vezane za građevinsku industriju, kao što su elektroizolateri, hidroizolateri, elektromonteri, hidromonteri, armirači, fasaderi i slično. Radnici koji su otišli u Njemačku dobili su posao kao njegovatelji.

“Za sve ove profesije postoje viškovi na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH”, navode iz Agencije.

Što se tiče uslova rada, iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH povremeno kontroliraju poslodavce koji zapošljavaju bh. radnike te obilaze radnike kako bi se uvjerili da li se sporazumi prema kojima su zaposleni poštuju.

“Mi ne možemo upoređivati uslove rada u inozemstvu i na domaćem tržištu rada, već samo kontrolisati da li se odredbe sporazuma poštuju. Do sada nije bilo slučajeva prevare za posredovanja koja su išla putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a radnici su zadovoljni uslovima rada, prije svega platama”, navode iz agencije.

Domaći poslodavci bi se mogli naći u problemu

Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje ističu da je evidentno da u posljednje vrijeme na strukturu raspoložive radne snage u BiH utječe i izražena emigracija u inozemstvo, naročito mladog i stručnog kadra. Posebno se to odnosi na zanimanja iz oblasti informacionih tehnologija, građevinarstva, mašinstva te medicine.

“Ukoliko se taj trend nastavi, na tržištu rada u FBiH bi moglo doći do apsurdne situacije da se na evidenciji nezaposlenih i dalje nalazi veliki broj osoba, ali da domaći poslodavci imaju velike probleme da pronađu odgovarajuću radnu snagu jer osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih ne posjeduju potrebne vještine i znanje”, ističu iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Dodaju da u ovom kontekstu treba imati na umu da blizu 30 posto osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih u FBiH nemaju nikakve kvalifikacije

“Ako u svemu ovome postoji nešto pozitivno onda je to činjenica da kvalificirani radnici na domaćem tržištu dobijaju sve više na cijeni i u poziciji su da biraju poslove te da budu adekvatnije plaćeni nego je to ranije bio slučaj”, naglašavaju iz zavoda.

Da bi ovaj problem bio što manje izražen, dodaju, potrebno je reformisati obrazovnu politiku koju bi trebalo apsolutno prilagoditi potrebama tržišta rada, inače će se nastaviti produkcija kadra za evidenciju nezaposlenih, a ne za tržište rada.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: U 2018. godini se pasoša odreklo 4.099 građana

Radio Brčko

БиХ, Румунија: Немогуће спријечити егзодус радника

Radio Brčko

Brčko: Predstavom “S druge strane granice” za ostanak u BiH

Suvad Alagić