RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Državljani BiH posjeduju 105 nekretnina u Dubaiju

Opsežno “curenje” povjerljivih podataka o imovini stranaca u Dubaiju po prvi put daje pregled ko je vlasnik, između ostalog, luksuznih vila, stanova i poslovnih zgrada u ovom gradu.

Dubai je poznat kao “igralište za bogate” sa besramnim luksuzom i nekim od najspektakularnijih građevina na svijetu. U isto vrijeme, Dubai je ozloglašena destinacija za ilegalne tokove i pranje novca, a smatra se i jednim od najzatvorenijih svjetskih poreskih oaza.

Nije ni neobično ni nezakonito da stranci posjeduju imovinu u Dubaiju, ali materijal koji je procurio pokazuje da su kriminalci iz velikog broja zemalja tamo registrirani s vrijednim nekretninama, navodi se u istraživanju preko 20 medijskih organizacija koju je predvodio norveški E24.

Prema podacima o imovini u Dubaiju koju posjeduju državljani Bosne i Hercegovine, navodi se da 68 osoba sa pasošom naše zemlje posjeduje 105 nekretnina ukupne vrijednosti 27 miliona dolara.

Za sada nisu objavljena imena vlasnika luksuznih nekretnina odnosno nije poznato da li među njima ima osoba bliskih političkim i stranačkim strukturama u BiH.

Što se tiče našeg regiona, iz Hrvatske 94 osobe imaju 125 nekretnina vrijednosti 42 miliona dolara, dok čak 237 državljana Srbije posjeduje 287 nekretnine u vrinednosti 74 miliona dolara. Iz Crne Gore 11 osoba ima 16 nekretnina u vrijednosti sedam miliona dolara.

Dokumenti otkrivaju, između ostalog, osobe koje su povezane sa švercom droge, finansijskim kriminalom, korupcijom, podliježu međunarodnim sankcijama ili su u bijegu od vlasti u svojoj zemlji.

U Dubaiju nekoliko ljudi je očigledno pronašlo sigurno utočište. Materijal je procurio 2020. godine, a E24 ga je dala američka istraživačka fondacija Centar za napredne odbrambene studije (C4ADS).

Dokumenti uključuju 274.000 pojedinaca i kompanija iz 197 država i jurisdikcija koje su registrovane sa ukupno 800.000 nekretnina u Dubaiju. Istraživačka grupa je procijenila vrijednost svake pojedinačne imovine iz dokumenata, a procjenjuju se da stranci posjeduju imovinu vrijednu 146 milijardi dolara.

(klix.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Romantika usred pustinje u Dubaiju: ‘Jezero ljubavi’ nova atrakcija za sve zaljubljene

Radio Brčko

Брчко: Цијене некретнина скочиле за 15 одсто

Vladimir Matijević

Region: Nekretnine u Hrvatskoj najviše kupuju Slovenci

Vladimir Matijević