RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Државни затвор мора да буде отворен 1. јануара 2019. године

Државни затвор мора да буде отворен 1. јануара наредне године. Уложићемо додатне напоре да се то оствари – поручује министар правде БиХ, Јосип Грубеша, и то након што су те двије тачке скинуте с дневног реда посљедње сједнице Савјета министара.

На тој сједници требало је да буде утврђен тачан датум почетка рада затвора, чија је изградња завршена, а у коме ће бити смјештено 348 притворених и осуђених лица, и да буде донесена одлука о престанку рада Јединице за изградњу затвора.

“Имамо још неких додатних грађевинских радова везаних уз затвор. Тако да морамо видјети како и када ћемо све то изводити, ко ће то радити, на кога ће све то прећи, овласти, јер немојмо заборавити да гашењем Јединице не предстају све обавезе јединице, које је она имала”, истакао је Јосип Грубеша, министар правде БиХ.

Дванаестогодишња прича о првом државном затвору требало је да буде завршена у октобру ове године, али је тај рок помјерен на сами почетак наредне. Иако је планирано, не мора да значи да ће се баш тада лица која је осудио Суд БиХ пребацити из ентитетских казнено-поправних завода.

Технички пријем је готов, али је још доста посла остало недовршено. Министарство правде БиХ казнено-поправним заводима у Републици Српској и Федерацији годишње дозначи четири милиона марака за служење казни. Што се тиче Републике Српске, тренутно је попуњено 60 одсто капацитета, а када буде отворен, у нови затвор требало би да буде пребачено 150 затвореника које је осудио Суд БиХ.

Из Минстарства правде Српске поручују да је тешко да ће затвор прорадити од Нове године.

“Министар правде БиХ изјавио је да ће државни затвор почети с радом 1. јануара. Ја, из искуства свог знам да сигурно нећемо почети с радом 1. јануара. Још увијек није примљен ниједан радник, што се тиче држаног затвора, није именован ни директор. Тако да сам циклус односно процес расписивања конкурса за пријем радника, обука радника који буду примљени изискује много више времена”, истакао је Перо Дуњић, помоћник министра правде Републике Српске.

Затворски комплекс, који се простире на 24 хиљаде квадратних метара, чини десет објеката, а у три ће бити смјештени притвореници и затвореници које је осудио Суд БиХ. Вриједност пројекта процијењена је на 40 милиона евра. Дио се финансирао из буџета БиХ, док је највећи донатор била Европска унија, са уложених више од 10 милиона евра. Камен темељац постављен је 2006. године, а први рок за завршетак био је двије године касније. Ипак, први конкретни радови почели су тек прије четири године.

Извор: www.glassrpske.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Сарајево: Отварање државног затвора одгођено због техничких недостатака

Radio Brčko

Prvi državni zatvor u Sarajevu primio prve zatvorenike

Radio Brčko

Смјештај првих затвореника у затвор у Војковићима половином 2020. године?

Radio Brčko