BiH

Dvije trećine građana ocjenjuju situaciju u pravosuđu BiH nezadovoljavajućom

Dvije trećine građana procjenjuju trenutnu situaciju u pravosuđu Bosne i Hercegovine nezadovoljavajućom, pokazalo je istraživanje percepcije građana o stanju u pravosuđu koje je za potrebe Ureda visokog predstavnika provela agencija Ipsos.

Istraživanje je provedeno u martu 2021. godine na reprezentativnom uzorku građana BIH starosti 15 i više godina.

Prema ovom istraživanju, većina građana BiH bi podržala Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ili visokog predstavnika da interveniše u pravosuđu ako bi takva intervencija bila usmjerena na uklanjanje korumpiranih sudija i tužilaca.

Dvije trećine građana BiH smatra da je potrebno vraćanje stranih sudija i tužilaca u Sud i Tužilaštva BiH.

Sedam od deset građana BiH, podržava visokog predstavnika da u skladu sa svojim ovlastima sankcioniše tužioce koji ne postupaju po krivičnim prijavama u razumnom roku (drže ih u ladici, vode predmet u zastaru).

Građani Federacije BiH bi podržali Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ili visokog predstavnika da interveniše u pravosuđu, ako bi takva intervencija bila usmjerena na uklanjanje korumpiranih sudija i tužilaca.

Oni također smatraju da je potrebno vraćanje stranih sudija i tužilaca u Sud i Tužilaštva BiH.

S druge strane, građani Republike Srpske i Distrikta Brčko ne podržavaju visokog predstavnika u sankcionisanju tužilaca koji ne postupaju po krivičnim prijavama u razumnom roku.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button