RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

ЕБРД био и остаје један од кључних фактора развоја БиХ

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић изјавио је да су БиХ потребне даље инвестиције, у чему Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ остаје један од кључних ослонаца и фактора развоја и стварања економски стабилне и просперитетне БиХ. Изразивши задовољство што је БиХ домаћин годишњег састанка Одбора гувернера ЕБРД-а, Звиздић је на првој сесији овог великог скупа истакао да је ријеч о важном догађају за БиХ и регион западног Балкана.

“У више од 40 сесија које ће бити организоване размијенићемо драгоцјена искуства, знања и вјештине са уваженим гостима, истакнутим и доказаним менаџерима, привредницима, банкарима, финансијским стручњацима, онима који су били и јесу ствараоци, руководиоци и имплементатори успјешних идеја, пројеката и компанија”, истакао је Звиздић.

Он је додао да ће бити разговарано о најбољим моделима унапређења економије у БиХ и региону западног Балкана, о реформама потребним за стварање позитивне пословне климе и унапређење пословног окружења, те најбољим праксама које ће довести до повећања конкурентности привредног сектора.

Звиздић је навео да ће бити говора и о преносу знања и технологија, подстицању домаћих и привлачењу страних инвеститора, појединачним, али и регионалним људским и привредним капацитетима, економским и инвестиционим потенцијалима, те мјерама и даљим правцима дјеловања с циљем рјешавања кључног макроекономског питања региона – отварања нових радних мјеста за младе како би се задржали да раде у својим земљама.

Према Звиздићевим ријечима, Савјет министара је у посљедње четири године био усмјерен на преузимање европског економског и правног насљеђа, одрживи економски развој, стабилност и просперитет.

“Интеграциони процеси који гарантују стабилност и владавину права у комбинацији са одрживим економским развојем биће и даље наши главни приоритети”, најавио је Звиздић и додао да евроатлантски интеграциони и стабилизациони процеси у комбинацији са економским развојем и јачањем регионалне сарадње остају приоритети БиХ који немају алтернативу.

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату подсјетио је да економски параметри у БиХ посљедњих година показују континуиран позитиван раст.

“Раст БДП-а, као и претходних година, у 2018. години био је изнад три одсто и овај тренд настављен је у 2019. години”, рекао је Звиздић, истичући да се обим трговинске размјене први пут приближио износу од 32 милијарде КМ.

Он је додао да БиХ биљежи и континуиран раст извоза и да стопа незапослености показује сталну тенденцију пада.

“У 2018. години имали смо рекордних 800 милиона КМ директних страних улагања, што је повећање за око 50 одсто у односу на претходну годину, а тренд се наставља и у 2019. години”, навео је Звиздић, оцијенивши да БиХ постаје врло атрактивна дестинација за инвеститоре.

Звиздић је истакао да је ЕБРД у више од 160 пројеката у БиХ кумулативно инвестирао 2,3 милијарде евра, од чега 82 милијарде у инфраструктуру.

Наводећи да је ЕБРД у 2018. години уложио у БиХ 200 милиона евра, Звиздић је израздио наду да ће у 2019. години ова улагања прећи 300 милиона евра и то не само у сектору инфраструктуре, него и јачању приватног сектора, малих и средњих предеузећа, енергетске ефикасности и зелене економије.

“Наша је обавеза и наше чврсто опредјељење наставак реформи”, нагласио је Звиздић.

Он је прецизирао да се то односи на економске и социјалне реформе, изградњу инфрастурктуре, унапређење привредног окружења и даљу стабилизацију друштвених прилика, јер се то сматра кључним предусловима даљег економског развоја.

“Радићемо како би БиХ учинили конкурентнијом и пожељном дестинацијом”, додао је Звиздић.

Он је навео да БиХ не може бити у потпуности задовољна постигнутим резултатима и да мора наставити са реформама.

“Потребне су нам инвестиције, посебно у секторима у којима имамо велике потенцијале, потребна нам је у регионална инвестициона платформа, рапидан развој и интегрисање нових технологија, континуирани развој, улагање и брза изградња инфраструктуре – транспортне, енергетске, дигиталне, а прије свега институционална и политичка стабилност”, закључио је Звиздић.

Извор: Срна

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Denis Zvizdić: Apsolutna podrška Esedu Kadriću za gradonačelnika Brčko distrikta BiH

Admir Kadrić

Zvizdić: Imenovanje novog Vijeća ministara BiH 23. ili 30. decembra

Radio Brčko

Денис Звиздић од сутра предсједавајући Представничког дома

Radio Brčko