RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Migranstka kriza: Može li BiH zatvoriti granice?

Migrantska kriza, u čiji epicenter polako dolazi BiH, sve više opterećuje našu zemlju i dodatno zaoštrava ionako nestabilnu političku situaciju. Ključni bh. politički akteri ne slažu se u vezi s brojem migranata u našoj zemlji ali i načinima rješenja krize.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da broj migranata u BiH znatno veći od zvanično objavljenih brojki jer su mnogi neprijavljeni. Također, Dodik je upozorio da “relevantne informacije govore da bi u BiH u ovoj godini moglo da se nađe više od 70.000 migranta”.

I austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl upozorio je u pismu Komisiji EU na novi val masovne imigracije jer se, po njemu, “priprema velika migracija iz Turske u Europu”,

“Počinje nova kriza. Desetine hiljada migranata su već u regionu, uključujući 60.000 u Grčkoj, 5.000 u Bosni i Hercegovini i još 5.000 u Srbiji, rekao je Kickl za Kronen-Zeitung, pozivajući se na brojke iz Europske policijske uprave Europol.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, govoreći o problemima s migrantima, u ponedjeljak u Sarajevu izjavio novinarima – ako se granice Europe dalje nastave hermetički zatvarati za prolaz migranata – da će i naša zemlja ići ka hermetičkom zatvaranju bh. granice prema istočnim susjedima”.

“Pratit ćemo situaciju. Već smo zatražili od Predsjedništva BiH da nam odobri angažiranje pripadnika Oružanih snaga, ali inženjerskih jedinica, dakle ne pripadnika s oružjem, nego onih koji će zapriječiti nelegalne prelaze preko kojih dolazi do nelegalnog prometa migranata iz Srbije”, kazao je Zvizdić.

Naveo je kako nema nikakvog razloga da predstavnici MUP-a RS, zajedno s predstavnicima MUP-a kantona i predstavnicima MUP-a Federacije BiH ne budu na ispomoći Graničnoj policiji.

“Nama treba novih 200, 300, 400, 500, 1.000 policajaca na granici, zajedno sa predstavnicima inžinjerskih jedinica da zapriječimo i zatvorimo granicu”, smatra prvi čovjek bh. vlade.

Zvizdićev prijedlog o mogućem hermetičkom zatvaranju granice prema Srbiji kategorički je odbio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Predsjedništvo BiH odlučuje o upotrebi vojske. Ja sam protiv toga”, rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

Na pitanje da li bi to pitanje bilo riješeno angažiranjem hiljadu graničnih policajaca, Dodik kaže da će u RS-u biti angažiran rezervni sastav tamo gdje je to potrebno i u skladu sa zakonima.

“Mi nismo opredijeljeni da u RS-u pravimo kampove za migrante, razumijemo da su oni u tranzitu i da idu na najbliže destinacije, u ovom slučaju Bihać, gdje mogu najlakše da pređu u EU”, rekao je Dodik.

Bilo kako bilo, s dolaskom toplijih dana valja očekivati pojačan priliv migranata, a bh. vlasti priznaju da ne znaju šta će se desiti ako krene novi talas iz Grčke.

“Pratit ćemo situaciju i naravno da ćemo sve više zatvarati granice BiH prema istoku, ako granice BiH prema zapadu budu zatvarane. U recipročnom odnosu ćemo to raditi”, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Izvor: Radio Sarajevo

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Додик: Српска против чланства у НАТО-у

Radio Brčko

Komšić, Džaferović i Dodik primili Gallaghera

Radio Brčko

Brčko: Tokom godine u Brčkom registrovano 68 migranata

Suvad Alagić