RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

ЕБРД и ИЛО: Угрожено 250.000 радних мјеста

Pandemija virusa korona teško je pogodila BiH i postoji “neposredan rizik od gubitka 250.000 radnih mjesta zbog njihove specifičnosti”, navodi se u danas objavljenom zajedničkom istraživanju Međunarodne organizacije za rad /ILO/ i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

U izvještaju se dodaje da je to obuhvatalo blizu 20 odsto radne snage krajem 2020. godine i da ILO globalno upozorava na pojavu “zaključane generacije”.

U studiji je utvrđeno 14 sektora koji su posebno osjetljivi na udar pandemije, a među njima su veleprodaja i maloprodaja, transport, poljoprivreda i stočarstvo, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u posluživanju hrane.

“Ovi sektori se u najvećoj mjeri preklapaju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, piše u dokumentu.

EBRD navodi da se polovina ugroženih radnih mjesta nalazi u mikropreduzećima koja imaju do 10 radnika i da su posebno na udaru mladi jer imaju veliki udio u pogođenim sektorima.

U analizi se navodi da su oba entiteta pokušala da nadoknade preduzećima njihove gubitke bez obzira na to kojem sektoru pripadaju.

EBRD preporučuje da se na entitetskom nivou formuliše sveobuhvatna politika zapošljavanja i da se zdravstveno osiguranje odvoji od kategorije nezaposlenih lica.

U preporukama se navodi da treba poboljšati povezanost baza podataka i razmjenu informacija među različitim nivoima vlasti i institucijama, razmotriti dodatne šeme za očuvanje radnih mjesta i preispitati dosadašnje mehanizme za zaštitu radnih mjesta, ukoliko su uvedeni.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Od posljedica koronavirusa preminuo muškarac, a registrovana 35 novih slučajeva zaraze

Radio Brčko

Bh. državljani će moći u Sloveniju s negativnim testom, ali samo ako je načinjen u EU

Radio Brčko

U Brčkom danas registrovana tri nova slučaja zaraze virusom korona

Radio Brčko