RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

EIB o kašnjenju granta za most na Savi kod Gradiške

Foto: Dražan Pozderović

 Evropska investiciona banka (EIB) nije isplatila ostatak granta za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške jer još traje provjera da li su ispunjeni neophodni uslovi, rečeno je “Nezavisnim” iz ove banke, koja je zvanična banka EU.

Podsjećanja radi, preduzeće “Integral inženjering” most je izgradilo još početkom prošle godine, a u junu je održana i zvanična ceremonija, kojoj su prisustvovali zvaničnici Hrvatske, BiH, RS i EU, koja je odobrila tri miliona evra granta za ovaj projekat.

Iz EIB-a nam ni nakon slanja dodatnih pitanja nisu objasnili zbog čega se kasni s ovom isplatom, da li zbog eventualnih novih sankcija prema RS od strane EU, ili zbog unutrašnjih proceduralnih problema unutar BiH ili unutar EIB-a.

Iz EIB-a su nam samo pojasnili da su primili zvaničan zahtjev Ministarstva finansija i trezora BiH za isplatu novca i da se sprovodi procedura.

Činjenica je da se sa isplatom kasni, što nam je i potvrđeno iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, koje je bilo investitor pomenutih radova. Oni kažu da će izvođač radova biti isplaćen ili kada stigne ostatak granta, ili kada Savjet ministarа BiH usvoji odluku da se novac isplati “Integralu”. Oni ističu da dug za izvođenje radova iznosi 890.000 maraka, a da je ukupan iznos koji treba namiriti 1,7 miliona evra. S obzirom na to da bi se “Integral” mogao obratiti sudskim putem za naknadu za izvedene radove, u tom ministarstvu ističu da bi rješenje Savjeta ministara BiH da se novac isplati moglo izbjeći eventualno suđenje.

“Ministarstvo je u maju Savjetu ministara BiH uputilo prijedlog odluke o utvrđivanju namjene dijela sredstava uplaćenih od dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih  pristupnih sistema”, naglasili su i dodali da su Savjetu ministara poslali tri naknadne urgencije za uvrštavanje prijedloga ove odluke u dnevni red.

U Ministarstvu finansija i trezora su nam istakli da su sve procedure propisane aktima EIB-a u potpunosti ispoštovane.

“Kada je riječ o isplatama, ne samo ovog granta, iz EIB-a, kako su nas obavijestili, jesu njihove unutrašnje procedure. Zahtjev za isplatu druge tranše u iznosu od 1.847.409,67 evra, sa svom potrebnom dokumentacijom, dostavljen je EIB-u u januaru 2023. godine. Nije bilo zahtjeva za dodatnim informacijama, što znači da je zahtjev kompletan. Napominjemo da i na drugim projektima, uglavnom grantovima, i u RS i u FBiH imamo sličnu situaciju”, istakli su oni.

U EIB-u se ograđuju od eventualnog sudskog postupka u BiH u vezi sa namirivanjem troškova izvođaču radova.

“Važno je napomenuti da EIB nije strana sporazuma o izvođenju radova u odnosu na ovaj konkretni projekat. Odgovornost je na investitoru da sve troškove prema ugovaračima izmiri na vrijeme”, rekli su nam oni.

Između redova, može se zaključiti da EIB smatra da investitor nije trebalo da potpisuje ugovor o izvođenju radova bez obezbjeđenja kompletnog finansiranja, s obzirom na to da je grant instrument EU da ohrabri i promoviše one investicije koje smatra da su u njenom interesu, a ne da bude uslov za zatvaranje finansijske konstrukcije.

Na našu molbu da nam EIB objasni koji su uslovi koje treba ispuniti, odgovorili su neodređeno. Kažu da postoji nekoliko uslova koji do u detalje razjašnjavaju šta je potrebno obaviti da bi banka mogla isplatiti grant.

“Radi se o uslovima i zahtjevima o tome da beneficijar obezbijedi dokumentaciju i informacije koje će omogućiti banci da se uvjeri da su implementacijom, odnosno radovima na projektu i ispunjenošću ostalih zahtjeva vezanih za projekat, koji se odnose na regulatorne, tehničke, ekološke i aspekte javnih nabavki, u mogućnosti da isplate grant”, istakli su nam u banci.

Što se tiče konkretnog granta, istakli su da ga je obezbijedila Evropska komisija iz Zajedničkog fonda za zapadni Balkan, u kojem EIB ima ulogu da prati isplatu ovih sredstava i obavlja monitoring njihove implementacije.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.