RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Euractiv: EU će ove sedmice dodijeliti kandidatski status Bosni i Hercegovini

Фото: Архива

Nakon što je Evropska komisija u oktobru dala preporuku o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, ovaj status bi se i zvanično trebao potvrditi u ovoj sedmici.

Kako saznaje Euractiv, zemlje članice Evropske unije ove sedmice bi trebale potpisati nacrt dokumenta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji, a u kojem se preporučuje da se BiH dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog vijeća.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Vijeće naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU”, piše Euractiv.

Također, naglašava se kako će Bosna i Hercegovina na svom putu prema EU i dalje morati ispuniti uslove koji su postavljeni ranije.

Prema nacrtu dokumenta koji bi se trebao potpisati u Briselu, ministri će sa “zabrinutošću primijetiti sveukupni ograničeni napredak u reformama”.

“EU očekuje da se funkcionalna zakonodavna tijela i vlade brzo uspostave na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirale na reforme na putu ka EU”, dalje se navodi u nacrtu dokumenta.

Također, naglašava se kako su za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini naročito bili Češka, Austrija, Slovenija, Italija i Mađarska.

S druge strane, dosta dugo se govorilo o tome kako su Nizozemska, Francuska pa i u određenoj mjeri Njemačka protiv dodjele statusa, ali čini se kako ove države ne bi trebale blokirati dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Izvor: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Грађани Косова против укидања такси Србији и БиХ

Radio Brčko

Beč: Predložen projekat ultra brzih vozova, kroz BiH bi prolazilo 340 km pruge

Radio Brčko

Oružje iz BiH švercuje se kamionima i autobusima u Švedsku, Francusku, Belgiju, Nizozemsku …

Radio Brčko