RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Evropska komisija očekuje od BiH da potpiše Protokol o sprečavanju nelegalne trgovine duvanom

Komesar EU za zdravstvo i bezbjednost hrane Vitenis Andriukaitis izjavio je da je potpisivanje Protokola o sprečavanju nelegalne trgovine duvanom jedan od prioriteta koje Evropska komisija očekuje od BiH u oblasti zdravstva i bezbjednosti hrane.

“Želimo da pošaljemo poruku vlastima BiH da ne samo da treba da uvedu pravni okvir za tržište duvana, već i da treba da ratifikuju Protokol o sprečavanju nelegalne trgovine duvanom jer se on tiče pušača i korupcije i krijumčarenja cigareta. To je značajan problem s kojima se suočavaju brojne zemlje”, rekao je Andriukaitis za TV N1.

Prema njegovim riječima, kad će Protokol biti ratifikovan zavisi isključivo od vlasti BiH.

“U BiH mora postojati funkcionalan sistem za praćenje i nadzor kako bismo adekvatno nadzirali trgovinu duvana. Zbog toga zahtijevamo od svih susjednih zemalja i onih koje se žele priključiti EU, da ispune te obaveze i da ratifikuju Protokol o prevenciji nelegalne trgovine duvanom koji je izuzetno važan za smanjenje ilegalnog tržišta”, dodao je Andriukaitis.

Situacija u BiH jedna je od tema Četvrte internacionalne konferencije o kontroli duvana koja se o država u Bukureštu.

Na konferenciji učestvuju eminentni stručnjaci i aktivisti iz cijelog svijeta koji se zalažu za svijet bez duvana.

Izvor: SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Prijedlog Evropske komisije: Upotreba sertifikata o vakcinaciji važi devet mjeseci

Radio Brčko

Европска комисија затражила близу 50 милиона KМ за мигрантске центре

Radio Brčko

Европска комисија: Не извозите старе дизел аутомобиле у источну Европу

Radio Brčko