RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

FBiH: Gotovo milijun vlasnika riješilo pitanje statusa svojih nekretnina

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Željko Obradović izjavio je za Fenu da je do kraja lipnja ove godine 995.150 vlasnika i suvlasnika uknjižilo svoje nekretnine u okviru Projekta registracije nekretnina i time zaštitili svoja prava na njima, čime su unaprijeđene i pretpostavke za siguran pravni promet tim nekretninama.

Epidemija Covida-19 u određenoj mjeri je utjecala i na dinamiku provedbe pojedinih aktivnosti, kazao je Obradović podsjećajući da su pripreme za proces usuglašavanja katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka započele 2007. godine u okviru projekta „Registracija zemljišta“,  ali su suštinske aktivnosti započele 2013. godine.

– Renovirano je i opremljeno četrnaest katastarskih i pet zemljišnoknjižnih ureda u Federaciji BiH. Katastarski uredi su opremljeni odgovarajućom geodetskom opremom, a sve sukladno zahtjevima općinskih katastarskih ureda i općinskih sudova sa kojima imamo jako dobru suradnju. Završeno je skeniranje, indeksiranje i uvezivanje sa zemljišnoknjižnim softverom svih zemljišnih knjiga u Federaciji BiH, te skeniranje katastarske arhivske građe za 33 katastarske općine. Skeniranje i označavanje katastarske dokumentacije za potrebe uspostave digitalnog arhiva za još 79 katastarskih općina je u završnoj fazi – naveo je Obradović.

U Federaciji BiH do kraja lipnja ove godine, kako je dodao, usuglašeno je 53,6 posto katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka. Podaci o nekretninama su usuglašeni za 239 katastarskih općina, što predstavlja 98,4 posto od, projektnom dokumentacijom predviđenih, 243 katastarskih općina.

– Ukupno posmatrano, aktivnosti na sistematskom usuglašavanju podataka i zamjeni i uspostavi zemljišne knjige na podacima nove katastarske izmjere bit će obuhvaćene 332 katastarske općine umjesto 243 koliko je predviđeno projektnom dokumentacijom. Sve predmetne katastarske općine, ukupno 332, se nalaze na području 58 općina/gradova  i u nadležnosti su 30 općinskih sudova – kazao je Obradović.

Prema njegovim riječima, postupci zamjene i uspostave zemljišne knjige su u toku u zemljišnoknjižnim uredima za 42 katastarske općine, a planirano je da tijekom kolovoza započnu i za još 51 katastarsku općinu. Te katastarske općine se nalaze na području 38 općina/gradova i u nadležnosti 28 općinskih sudova.

– Važno je naglasiti da je pravo, ali i obveza građana da registriraju svoje vlasništvo i suvlasništvo na nekretninama. Svi upisi u zemljišne knjige za katastarske općine u kojima se vrši uspostava ili zamjena zemljišne knjige u okviru „Projekta registracije nekretnina“ se provode bez naplate sudskih taksi, što svakako pruža jedinstvenu priliku svim vlasnicima i suvlasnicima da bez troškova objave uspostave i bez troškova sudskih taksi riješe imovinskopravni status svojih nekretnina – podsjetio je Obradović.

Zahvaljujući odzivu stranaka i angažiranju svih uposlenih u zemljišnoknjižnom uredu i službi za katastar, kako je dodao, 90 posto od ukupno zaprimljenih 629.750 zahtjeva za upis u okviru projekta već je riješeno u zemljišnoknjižnim uredima.

– Kroz realizaciju naredne faze Projekta registracije nekretnina osigurat će se  proširivanje i usklađivanje zemljišnoknjižne i katastarske evidencije u još 100 katastarskih općina na području Federacije BiH. Usklađivanje zemljišnoknjižne i katastarske evidencije dugotrajan je proces, a ovisit će prvenstveno o kapacitiranosti i zainteresiranosti općinskih razina vlasti i općinskih sudova, kao i o dostupnim financijskim sredstvima – istakuo je Obradović.

Naglasio je da se radi na izgradnji modernih, digitaliziranih sustava integriranog rukovođenja zemljišnim knjigama i katastarskim podacima u Federaciji BiH.

– Te aktivnosti podrazumijevaju rad i na integriranosti, usklađenosti i konzistentnosti baza podataka zemljišnih knjiga i katastra, odnosno katastra nekretnina, te njihovu interoperabilnost sa svim drugim registrima (adresni registar, registar pravnih i fizičkih osoba, te drugih registara) što će u konačnici omogućiti pružanje usluga korisnicima na jednostavan i efikasan način – naveo je Obradović.

U okviru Projekta registracije nekretnina izrađena je i Strategije informacijske i komunikacijske tehnologije zemljišne knjige i katastra nekretnina/zemljišta Federacije BiH za period 2019.-2029. godina. Temeljni cilj IKT Strategije je definiranje prioritetnih ciljeva, projekata i aktivnosti koje doprinose unapređenju i daljnjem razvoju zemljišnoknjižnih i katastarskih informacijskih sustava na teritoriji Federacije BiH.

– Naglasak je stavljen na unapređenje razmjene podataka između zemljišnoknjižnog i katastarskog informacijskog sustava, omogućavanje razmjene podataka sa drugim javnim registrima, implementaciju novih elektronskih usluga, poboljšanje kvalitete podataka katastra i zemljišne knjige, kao i poboljšanje i eventualno redizajniranje postojećeg zemljišnoknjižnog informacijskog sustava (ZKIS) i informacijskog sustava katastra nekretnina/zemljišta u jedan jedinstveni sustav. Ono što zbilja očekujemo je usvajanje zakona o elektronskom potpisu kako bi naši korisnici mogli preuzimati podatke o svojim nekretninama putem interneta. Tehnički smo odavno spremni za ove usluge, a naša vizija je izgraditi integriranu bazu podataka o nekretninama u Federaciji BiH – naglasio je Obradović.

Podsjetio je da je početkom ovog mjeseca zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu za dodatno financiranje Projekta registracije nekretnina. Prema potpisanom ugovoru, na Federaciju BiH bit će alocirano oko 7,2 milijuna eura. Sredstva za narednu fazu projekta osigurana su od Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

– Planirano je da naredna faza Projekta traje do 31. srpnja 2022. Važno je napomenuti da smo razvili jako dobru suradnju sa predstavnicima Švedske (CILAP projekt), Norveške i Nizozemske ali i jako dobru međunarodnu suradnju koja nam omogućava ne samo financijsku podršku nego i preuzimanje iskustava – naveo je Obradović za Fenu.

Dodao je da će naredne godine od 16. do 18. svibnja Federalna uprava za geodetske i imovinskopravne poslove biti domaćin generalnoj skupštini Eurogeographicsa, najvažnije asoscijacije katastarskih i kartografskih agencija, što je veliko priznanje ovoj upravi, ali i Bosni i Hercegovini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Тржиште Турске значајно за привреднике РС и ФБиХ

Radio Brčko

Neradni dani u Federaciji BiH su 1. i 2. januar

Radio Brčko

Sastanak sa predstavnicima njemačke privrede u BiH, ekonomija ostaje prioritet Vlade FBiH

Radio Brčko