RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

FBiH: Izmjena odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena

Vlada Federacije BiH /FBiH/ izmijenila je odluku koja se odnosi na maksimalnu visinu marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Izmjenama je precizirano da su pravna i fizička lica obavezna utvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembar prošle godine, saopšteno je iz Vlade.

Obaveza se odnosi na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt sa 2,8 odsto mliječne masti, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljna mast.

Takođe, obuhvata i sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne i riblje konzerve, jestivo suncokretovo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.

Federalna Vlada je to definisala u izmijenjenoj Odluci o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizode.

Razlog za izmjenu Odluke je optimizacija propisane mjere neposredne kontrole cijena radi postizanja neophodnog balansa između zaštite životnog standarda građana – kupaca i ekonomski održivog poslovanja proizvođača i trgovaca.

Za naredni period federalna Vlada namjerava da donese niz mjera da bi nastavila podržavati privredu i zaposlenost, te je najavljeno skoro usvajanje izmjena i dopuna kreditno-garantnih programa na osnovu kojih funkcioniše Garantni fond da bi se dodatno olakšalo kreditiranje privrednika od komercijalnih banaka.

Vlada planira izdvojiti i sredstva za sufinansiranje troškova kamate u iznosu od 15 miliona KM za sve korisnike Garantnog fonda, dok će kroz programe, preko Zavoda za zapošljavanje, plasirati dodatnih 50 miliona KM s ciljem dodatnog podsticanja zapošljavanja.

U pripremi je i novi paket pomoći privredi, u vidu nove uredbe, kao i transfer od 230 miliona KM nižim nivoima vlasti, a očekuje se da će dio tih sredstava biti iskorišten da bi se i sa tih nivoa pružila podrška određenim sektorima privrede.

Na jednoj od narednih sjednica Vlade biće donesena i odluka o dodatnoj finansijskoj pomoći zdravstvenim institucijama u iznosu od 60 miliona KM.

Vlada je na sjednici u Mostaru usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji, kao i predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Usvojena je i informacija ad hok tima o provođenje postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv virusa korona u periodu od 1. do 7. aprila.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.