RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Брчком у току реализација низа пројеката на стамбеном збрињавању Рома

Поводом Свјетског данa Рома данас је у Градској вијећници одржан састанак на којем су присуствовали представници извршне и законодавне власти Брчко дистрикта БиХ те Омладинског центра „Вермонт“.

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић и предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић овом приликом су свим Ромима честитали њихов дан, а на састанку је било ријечи о положају Рома у овој локалној заједници и њиховом стамбеном збрињавању те многобројним активностима Владе и Скупштине које су реализоване са овим циљем.

Љубица Илић, шеф Одјељења за расељена лица, избјеглице и стамбена питања, истакла је да је тренутно у току реализација пројекта који је започет прошле године, а који се односи се на стамбено збрињавање десет ромских породица при чему је седам стамбених јединица у изградњи, а три стамбене јединице су у реконструкцији.

„Пројекат се реализује удруженим средствима Брчко дистрикта БиХ и Министарства за људска права и избјеглице БиХ у износу од 75.000 КМ. Планирано  је да се пројекат заврши до јуна, а ове године започињемо нови који укључује реконструкцију или санацију око шест стамбених јединица и изградњу једне стамбене јединице.  У наредним годинама у складу са расположивим средствима реализоваћемо одабране, а нереализоване кориснике из претходних година“, рекла је Илић.

Она је навела да осим поменутих пројеката са ресорним државним министарством у Одјељењу постоји и други јавни позиви за додјелу донација за реконструкцију, санацију или изградњу индивидуалних стамбених објеката на које сви Роми имају право да се пријаве и уколико испуњавају критеријуме буду изабрани за  кориснике донације те да се ускоро очекује и реализација пројекта CEB II.

„Пројекат CEB II је из 2012. године и до сада није реализован усљед низа техничких потешкоћа. Намијењен је за затварање колективних центара и алтернативних насеља којих у Брчком тренутно има шест. Њиме се рјешава проблематика расељених лица обезбјеђењем стамбених јединица. Ми имамо одлуку Владе да се овај пројекат, у вриједности од 1.407.000 евра кредитних средстава, реализује на Прутачама, чиме ће бити стамбено ријешен велики број ромских породица“, појаснила је Илић.

Она је навела да је важно напоменути и пројекат изградње зграде за Роме са 18 стамбених једница који је реализован је 2017. године, а функционише по систему социјалног становања.

Мејра Шечић, посланик у Скупштини Брчко дистрикта Бих из реда националних мањина, честитала је Дан Рома свим својим сународницима и истакла да су образовање Рома и њихово стамбено збрињавање најважнији циљеви.

„Залагаћемо се да сви Роми добију свој стан или кућу и да радимо на запошљавању како би они били равноправни чланови друштва. Надам се да ћу својим личним дјеловањем помоћи“, додала је Мејра Шечић.

Дамир Раденковић, директор Омладинског центра „Вермонт“, захвалио Влади и Скупштини Брчко дистрикта БиХ који су, како је истакао, уложили велике напоре да се покрене пројекат CEB II.

„Шездесет станова треба да се гради за социјалне случајеве и да затворимо колективни смјештај на Прутачама.  Осим стамбеног збрињавања акценат рада нашег Омладинског центра ће бити на образовању Рома, здравственом збрињавању, али и на запошљавању“, додао је Раденковић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.