BiH

FBiH: Napravljen plan vakcinacije, prve vakcine idu u Mostar

Federalno Ministarstvo zdravstva napravilo je Plan vakcinacije koji će se sutra naći na sjednici Vlade Federacije BiH /FBiH/, kojim je definisano kako se treba odvijati cijeli proces od dolaska vakcine do njene upotrebe.
Plan je zasnovan na zakonski regulisanoj osnovi cijelog procesa imunizacije, određene su ciljne grupe, prioriteti imunizacije, način distribucije, prenosa i skladištenja vakcina, te načini odvijanja cijelog procesa.

Prema saznanjima portala “Kliks”, vakcine će biti distribuisane svim kantonima na principu jednakosti i solidarnosti, a u FBiH je plan da postoje četiri distributivna centra – Sarajevo, Mostar, Tuzla i Bihać.

Prve vakcine koje stignu u BiH biće skladištene u Mostaru, a najava govori da će stići mali broj doza u prvoj pošiljci, koja se očekuje krajem januara ili početkom februara.

U isto vrijeme, plan je formirati centre za skladištenje i distribuciju u ostala tri grada, gdje će stizati vakcine sukcesivno, odnosno kako budu pristizale u BiH, a odakle će biti distribuisane dalje po manjim mjestima.

Nadležni trenutno rade na nabavci specijalnih frižidera u kojima će se na minus 80 stepeni Celzijusovih čuvati “Fajzerove” vakcine.

Prioritet u imunizaciji na početku biće zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi, prvenstveno u domovima za stare, kao i ostali pripadnici te populacije.

Između ostalog, u planu jasno postoji i adresa na kojoj će se svaki zdravstveni radnik upoznati o načinu skladištenja, čuvanja i upotrebe vakcina.

Nedavnim usvajanjem budžeta, Federacija BiH sada na raspolaganju ima operativna sredstva i za direktnu nabavku vakcina, ali se čeka da Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministra pokrene proces.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Back to top button