RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Додик ће замолити Вучића да дио вакцина против вируса корона додијели Републици Српској

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је за Срну да ће данас замолити предсједника Србије Александра Вучића да дио вакцина против вируса корона додијели Републици Српској.

“Данас ћу послати писмо Александру Вучићу и замолити га да један дио количине вакцина додијели Републици Српској, како би и Српска почела са вакцинацијом. Сматрам да је то неопходно, имајући у виду да је овдје све израженији интерес одређеног броја људи за вакцинацију”, истакао је Додик.

Он је нагласио да је Србија, у којој је данас почела масовна вакцинација становништва, на најбољи могући начин обезбиједила вакцине против вируса корона, те да се очигледно није ослањала на колективне набавке као што је случај са БиХ.

“Република Српске је уплатила више од шест милиона КМ за вакцине путем заједничког програма посредством институција БиХ, а те вакцине још не стижу нити има назнаке када ће стићи”, рекао је Додик.

Додик сматра да је од земаља, које су успјеле да вакцинишу значајан дио свог становништва, крајње некоректно да се на овај начин односе према земљама као што је БиХ.

Он је нагласио да успјех који је Србија постигла у вези са обезбјеђивањем различитих вакцина и општу вакцинацију у коју креће данас свакако је огроман и у том погледу може да буде земља лидер.

Додик је истакао да је систем “Ковакс” очигледно у колапсу, те да нико нема информације када ће вакцина стићи у БиХ.

“О томе може само да се нагађа, дају се оквиру који су широки и велики. Мислим да то није поштено према БиХ и свим њеним грађанима. Неуспјех у томе говори колико су те заједничке набавке биле погрешна прича”, оцијенио је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ сматра да је на овај начин онемогућено да се различити фактори и субјекти у Републици Српској, попут ресорног министарства, појаве као купац вакцина.

“Умјесто тога, натјерали су нас у тај заједнички програм, који уопште не функционише и представља брану за успјешну набавку вакцина”, закључио је Додик.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Poboljšana epidemiološka sutuacija u Brčkom: Danas registrovana samo tri nova slučaja zaraze virusom korona

Radio Brčko

Brčko: Od posljedica virusa korona preminule tri osobe, a registrovano 20 novih slučajeva zaraze

Radio Brčko

У Дистрикту регистрован први случај реинфекције корона вирусом

Radio Brčko