RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

ФБиХ: Од 1. фебруара могући протести и блокаде

Федерација БиХ могла би се, поред финансијског колапса, од 1. фебруара суочити и са грађанским непослухом и великим бројем буџетских корисника на улицама Сарајева и других градова овог ентитета.

Још нема никаквих назнака да би у скорије вријеме могао бити усвојен буџет Федерације БиХ за 2019. годину, а који је потребно да изгласа још Дом народа Парламента ФБиХ.

Све је извјесније да ће у потпуној финансијској блокади бити 2.219.220 грађана ФБиХ и због најаве запослених у институцијама ФБиХ да ће ступити у генерални штрајк уколико буџет не буде усвојен и не буду им исплаћене плате.

Из Удружења пољопривредника најављују блокаде 1. фебруара уколико до наредног четвртка не буде усвојен буџет.

“Пољопривредници ће изаћи на улице и блокирати централе политичких странака, парламент, Владу и зграду Уреда високог представника међународне заједнице (ОХР) у БиХ”, казао је у петак “Независним” Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ. Каже да постоје два могућа рјешења.

“Једно је да ови ‘нерадници’ који примају неморално високе плаће сједну и донесу буџет, а друга је да то учини господин високи представник. Ако то неће ни он, нека очекује блокаду радног мјеста”, казао је Бићо.

Реџо Мехић, предсједник Удружења пензионера ФБиХ, казао је у петак за “Независне” да уколико не буде исплате јануарских пензија у фебруару, а тврди да у Фонду ПИО за то постоји новац, најстарија популација има двије мјере.

“Прва је да ћемо позвати више од 500.000 особа из свог чланства на грађански бунт, а то је да се крећу слободно и не плаћају ништа. Друга је још ригорознија мјера и она подразумијева излазак нашег чланства на улице. Позивам их да спријече да се то деси, јер овај пут нећемо пред Владу ФБиХ. Они нису криви, овај пут ћемо пред парламент. Позивамо и високог представника Валентина Инцка да или натјера изабране званичнике да формирају Дом народа ФБиХ или да сам донесе одлуку о привременом финансирању. Његова одговорност је ако више од два милиона људи остави у финансијској блокади”, поручио је Мехић.

Хилмија Суљић, предсједник Координације борачких удружења у ФБиХ, рекао је да подржавају све што је изјавио Мехић и позвао Инцка да испоштује Дејтонски споразум по којем се континуитет власти не смије прекинути.

Такође, из Синдиката државних службеника ФБиХ истичу да би неусвајање буџета ФБиХ могло дићи на ноге 7.200 запослених у институцијама овог ентитета.

Самир Куртовић, предсједник овог синдиката, каже да ће неусвајањем буџета бити онемогућене обавезе запосленика према банкама, многи су, како истиче, у кредитима, те да ће онда највјероватније бити донесена одлука о генералном штрајку.

Из Владе ФБиХ кажу да ће у наредним данима упутити хитну ургенцију старом сазиву Дома народа ФБиХ да што прије сазову сједницу како не би стао живот у ФБиХ.

Лидија Брадара, предсједавајућа старог сазива Дома народа ФБиХ, није се оглашавала у јавности, а уколико овај дом не усвоји буџет или уколико га високи представник не прогласи усвојеним, од 1. фебруара 2019. године ће стати исплата плата, пензија, потицаја, додатака и свих осталих буџетских ставки. Подсјетимо, из ОХР-а су “Независним” казали да буџет треба да усвоје именовани званичници.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Превозници из РС-а данас одржавају мирне протесте у Бањалуци

Radio Brčko

FBiH: Mali privrednici strahuju od poskupljenja struje i najavljuju povećanje cijena svojih proizvoda

Radio Brčko

U osnovnim i srednjim školama Federacije BiH danas polusatni štrajk upozorenja

Radio Brčko