BiH

FBiH: Preporuka da se uvede onlajn nastava i praktikuje rad od kuće

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva danas je zbog pogoršane epidemiološke situacije donio preporuku da se uvede onlajn nastava u svim obrazovnim institucijama na području Federacije BiH gdje postoje uslovi za to, te da se praktikuje rad od kuće.

Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje vannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Zbog ubrzanog širenja virusa korona Krizni štab izdao je preporuke i svim pravnim subjektima na području FBiH da, shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.

Iz Kriznog štaba podsjećaju građane na obavezno nošenje zaštitnih maski, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima.

Stanovništvu na području FBiH se preporučuje da izbjegava okupljanja i ograniči kretanje, a osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, te da neodložne obaveze obavljaju u periodu između 11.00 i 13.00 časova, kao i da redukuju odlaske u ordinacije.

Iz federalnog Ministarstva zdravstva navode da je epidemiološka situacija najviše pogoršana u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zapadno-hercegovačkom, Livanjskom i Bosanskopodrinjskom kantonu, te da postoji tendencija pogoršanja i u ostalim kantonima.

“U slučaju pojave simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, potrebno je ostati kući i telefonom se javiti porodičnom ljekaru”, navodi se u saopštenju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button