Brčko

Brčanski voćari zadovoljni minulom sezonom

Minula sezona, za voćare na području Disttrikta, unatoč pandemiji, može se ocijeniti uspješnom. Urod je bio nešto manji, ali je zato cijena za 20-tak procenata uvećana, te kvalitetan urod u potpunosti plasiran uglavnom na BH tržište.

Bahrija Ribić

„Kompletan urod jagode i trešnje, i to po veleprodajnoj cijeni od 2,5 maraka po kilogramu, u potpunosti je plasiran na domaće tržište. Kad je riječ o šljivi „čačanka rana” i “ljepotica“ izvezene su u EU i to po cijeni od 80 feninga za kilogram, dok je “stenlejka” imala 20 feninga po kilogramu“, rekao je pretsjednik Udruženja „Savremeni voćar“ Šatorovići, Bahrija Ribić.

Inače, voćari su gotovo u potpunosti priveli kraju i aktivosti na pripremi zasada za zimski period, što je podrazumijevalo uklanjanje zaostalih plodova, kao i čišćenje stabala od suvišnih grana, te prihranu voćki.

„Predstojeći zimski period pokušaćemo iskoristiti i za dodatnu edukaciju voćara kroz predavanja eksperata iz ove oblasti i to podsredstvom Uduženja „Savremeni voćar“, naglasio je njegov pretsjednik, Bahrija Ribić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button