RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

FBiH: Veće naknade će dobivati 90.000 korisnika prava boračko-invalidske zaštite

Vlada Federacije BiH utvrdila je, na posljednjoj sjednici, koeficijent jedan za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u FBiH (invalidnina), za period septembar – decembar 2020. godine.

Na osnovu tog koeficijenta i utvrđene osnovice za mjesečne novčane naknade za 2020. godinu, bit će utvrđena visina mjesečnih novčanih primanja ličnih i porodičnih naknada korisnika prava boračko-invalidske zaštite za period septembar – decembar 2020. godine, u skladu s odredbama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kao i za korisnike prava boračko-invalidske zaštite koji su to pravo stekli do 6.4.1992. godine, u skladu s propisima iz člana 69. stav 2. Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo precizirao je u izjavi za Fenu da se radi o oko 90.000 korisnika, dobitnika najvećih ratnih priznanja i korisnika ličnih i porodičnih invalidnina.

Kako je kazao, Vlada je usvojila koeficijent jedan, te izvršila povećanje mjesečnih naknada za 2,07 za te korisnike. Za to je Vlada FBiH izdvojila oko 1,9 miliona KM za period septembar – decembar 2020. godine.

-Povećanje za te korisnike bilo je planirano za period već od početka ove godine, ali pojavom virusa korone je prolongirano. Odnosno, taj novac je preusmjeren na tzv. korona zakon. Međutim, Vlada FBiH je iznašla mogućnosti i osigurala povećanje za period septembar – decembar ove godine za korisnika ličnih i porodičnih invalidnina i dobitnika ratnih priznanja. Naravno, to povećanje se odnosi i na naredne godine – naglasio je.

Terzo ističe kvalitetu suradnje sa koordinacijom boraca za koje kaže da znaju za napore Vlade FBiH i Ministarstva za iznalaženje mogućnosti za poboljšanje njihovog položaja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Obavijest za korisnike prava na dječiji doplatak

Radio Brčko

Pratioci na Twitteru savjetovali Elonu Muska da proda 10 posto dionica Tesle

Radio Brčko

Instagram će tražiti od korisnika potvrdu o datumu rođenja

Radio Brčko