BiH

GP BiH: Sve više ilegalnih migranata u teretnim vozilima

Pripadnici Granične policije BiH (GPBiH) u posljednje vrijeme, radeći na suzbijanju ilegalnih migracija preko teritorija Bosne i Hercegovine, sve više bilježe slučajeve otkrivanja državljana zemalja visokog migracijskog rizika u teretnim motornim vozilima.

Od početka godine, u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila, GP BiH je evidentirala oko 80 slučajeva u kojima je otkriveno oko 260 migranata koji su pokušali nezakonito prijeći državnu granicu BiH.

Slučajevi su najčešće evidentirani u zoni odgovornosti jedinica granične policije Brod, Orašje, Gradiška i Zvornik.

Najnoviji slučaj zabilježen je 4. studenoga  kada su pripadnici JGP Brod na drugoj liniji graničnih provjera na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod, uz korištenje specijalistične opreme, otkrili četiri ilegalna migranta u tovarnom prostoru teretnog motornog vozila, bh. nacionalnih oznaka, priopćili su iz GP BiH.

Dodaje se kako su u razgovoru sa službenicima Granične policije ilegalni migranti izjavili da dolaze iz Afganistana nakon čega su predani pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Podsjeća se da GP BiH kontinuirano poduzima niz preventivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice.

Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata i nezakonit prelazak državne granice, jedna od mjera je i pojačana kontrola i obavezni pregled svih teretnih motornih vozila, navodi se u priopćenju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button