BiH

Грађанима доступна апликација за бесплатну правну помоћ током пандемије

Апликација за бесплатну правну помоћ (https://pravnapomoc.app/) омогућава грађанима да током пандемије вируса корона на безбједан начин добију информације и савјете, правну помоћ, као и контакте пружаоца правне помоћи.

Драган Вујановић, пројект менаџер Удружења “Ваша права БиХ”, каже да су половином прошле године, са првим ограничењима, дошли на идеју о прављењу апликације.

“Пандемија је проузроковала да грађани којима је правна помоћ најпотребнија због рестрикција и ограничења која су им наметнута нису били у могућности да је користе, тако да је било логично да направимо апликацију која ће им омогућити приступ преко онлине средстава информисања”, рекао је Вујановић.

Како је навео за “Независне”, контактирали су ГИЗ и Министарство спољних послова Њемачке како би провјерили које су могућности прављења апликације која би омогућила правну помоћ преко онлине алата.

“Половином прошле године, с првим ограничењима, ми смо већ имали иницијални план који смо поднијели њемачком министарству и ГИЗ-у. Они су врло брзо реаговали и обезбиједили средства, тако да смо провели процедуру која је завршена до краја новембра, а почетком године је пуштена у употребу, с тим да се још ради на њеном унапређењу”, казао је Вујановић.

Апликација, према његовим ријечима, има неколико модула, а основна сврха јој је што пружа информације које се тичу приступа правди и правосуђу.

“Имамо и посебну секцију питања и одговора које ћемо ми обрадити, тако да ће људи моћи претражити базу питања и одговора и наћи рјешење за свој проблем током претраге. Такође, имамо секцију најновијих информација које се тичу пандемије и ограничења”, казао је Вујановић.

Додаје да постоји и посебан систем за директан контакт са пружаоцима правне помоћи путем поруке те да је та комуникација потпуно сигурна, приватна и да су подаци максимало заштићени.

Удружење “Ваша права” пружа бесплатну правну помоћ грађанима БиХ око 20 година и током рада су правну помоћ пружили за више од 500.000 грађана.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button