RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Hidrometeorološki zavodi RS i FBiH: Upozorenje na moguće pojave bujičnih voda

Hidrometeorološki zavodi Republike Srpske i Federacije BiH za danas su izdali upozorenja na moguće pojave bujičnih poplava zbog najavljene velike količine padvina u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima.

“Zbog lokalnog karaktera pljuskova nije moguće unaprijed znati tačnu lokaciju pojave obilnih padavina, a količina padavina će znatno varirati. Jake padavine u kratkom periodu mogu izazvati pojavu i izlivanje bujičnih vodotoka, probleme sa oborinskim vodama i pojavu urbanih poplava”, upozorili su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Količina padavina koja se očekuje je između 20 i 40 litara kiše po metru kvadratnom, objavljeno je na sajtu Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za područje cijele BiH zbog grmljavine i očekivanih padavina.

Za regije Banjaluka, Foča i Prijedor očekuju se pljuskovi sa grmljavinom i građani su upozoreni da budu posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni.

Za trebinjsku i višegradsku regiju od 10.00 časova do ponoći očekuju se pljuskovi sa grmljavinom.

Na području Bihaća prognozirano je da će pasti između 20 i 50 litara kiše po metru kvadratnom, a očekuje se i grmljavina. Upozorenje na grmljavinu odnosi se na period od 12.00 do 17.00 časova.

Tuzlanski kraj očekuje količina od 20 i 40 litara kiše po metru kvadratnom, a od podneva do ponoći i grmljavina.

Livanjski i mostarski kraj od 12.00 do 19.00 časova očekuje grmljavina, a na području Sarajeva od 12.00 do 21.00 čas.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!