RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHRegion

Hrvatska izmijenila propise za prelazak granice

Svim putnicima koji su u tranzitu kroz Hrvatsku, uključujući osoblje u sektoru prometa, bit će određena epidemiološka mjera samoizolacije ukoliko ne napuste zemlju u roku od 12 sati od trenutka ulaska, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ulazak u Hrvatsku omogućen je putnicima koji dolaze neposredno iz država članica EU, odnosno članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, neovisno od državljanstva, ako posjeduju važeću i valjanu digitalnu EU covid-potvrdu.

Ako su ove osobe kroz druge države putovale bez zadržavanja na graničnom prijelazu u Hrvatskoj trebaju dokazati da se nisu zadržavale na tim područjima.

Digitalni EU covid potvrdu moraju pokazati i državljani trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka na osnovu direktiva EU ili nacionalnog prava, te osobe koje imaju nacionalne dugoročne vize, a dolaze iz trećih zemalja.

Ulazak u Hrvatsku bit će odobren samo u slučaju nužnih putovanja državljanima trećih zemalja koji nisu članovi obitelji državljana članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem.

U pitanju su zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i njegovatelji starijih lica, pogranični radnici, sportaši, osoblje u sektoru prometa, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osoba koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija.

Isto važi i za vojno i policijsko osoblje, humanitarne radnike i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnike u tranzitu, uz obvezu napuštanja Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska, osobe koje putuju radi školovanja, te mornari ako se ne zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 sati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Upaljen crveni alarm, izdato upozorenje na opasno vrijeme u Hrvatskoj

Radio Brčko

Hrvatska: Pokvareni brod se približava kopnu

Radio Brčko

У РС-у обустављена настава због земљотреса у Петрињи

Radio Brčko