RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Inflacija u eurozoni pala 5,5 posto: Najavljeno novo povećanje kamatnih stopa

Evropska centralna banka, zajedno sa svojim kolegama širom svijeta, ubrzano podiže kamatne stope u borbi protiv inflacije. Naročito je najavljeno podizanje kamatnih stopa nakon što je inflacija u eurozoni pala na pet posto.

Inflacija u Evropi je ponovo opala u junu i to sa dosadašnjih šest, na 5,5 posto, javlja Euronews.

Iako je to veliki pad u odnosu na vrh od 10,6 posto u oktobru 2022. godine, visoke cijene u SAD-u, Evropi i Velikoj Britaniji natjerale su neke od vodećih svjetskih centralnih bankara da nastave podizati kamatne stope sve dok inflacije ne padne na dva postotka.

Inflacija je uveliko varirala širom eurozone – Slovačka je imala najvišu stopu od 11,3 posto. Njemačka, najveća evropska ekonomija, zabilježila je 6,8 posto, a Francuska 5,3. Tri zemlje su bile ispod cilja ECB-a od dva posto: Luksemburg sa jedan posto, Belgija sa 1,6 i Španija sa također 1,6.

Kao što je to od ranije poznato, početno izbijanje inflacije bilo je potaknuto ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je podigla cijene energije i hrane . Oporavak globalne ekonomije od pandemije koronavirusa također je opteretio zalihe dijelova i sirovina.

Cijene energije i pšenice su se spustile na predratne nivoe, a problemi u lancu snabdijevanja su se ublažili, ali inflacija je nastavila da se širi kroz druge dijelove ekonomije.

(klix.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.