RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Инспекторат РС: На црно радиле 194 особе, изречене казне у износу од 474.000 КМ

За 11 мјесеци ове године инспектори Републичког инспектората су контролом 14.805 радника открили 194 запослена који су радили на црно.

У Републичком инспекторату навели су да су током ове године, због неправилности утврђених у погледу закључивања уговора о раду и рада на црно, изречене казне у износу од 474.000 КМ.

“Инспектори Инспектората РС су у 2020. години по основу уговора о раду контролисали 19.695 радника затечених на раду код послодавца, од чега 175 радника није имало закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања”, казали су у Инспекторату РС. Додали су да су лани, због неправилности утврђених у погледу закључивања уговора о раду и рада на црно, изречене казне у износу од 141.600 КМ. Истакли су да се ангажовање радника на црно најчешће констатује у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, грађевинарства те услужним дјелатностима.

“У односу на претходне године уочено је смањење рада на црно у области грађевинарства, што се може повезати са недостатком стручне радне снаге у овој дјелатности”, навели су у Републичком инспекторату.

Додали су да је измјенама Закона о пореском поступку прописано да сада пријаву за регистрацију у јединствени систем обвезника доприноса послодавац подноси најкасније један дан прије ступања запосленог на рад код послодавца, а да је раније тај рок био до пет дана, те да се овом измјеном значајно смањују могућност потенцијалних манипулација од стране несавјесних послодаваца. За “Независне новине” у Савезу синдиката истакли су да проблем тренутно не представља толико непријављивање радника, већ то што раднике послодавци пријављују да раде за најниже плате, а остатак новца добијају у ковертама.

“Сутра ће тај радник имати мању пензију, а држава остаје оштећена и за порезе, и за доприносе, и остале фондове. Имате предузећа која од НК радника до инжењера раднике пријављују на најниже плате”, казао је за “Независне новине” Данко Ружићић, потпредсједник Савеза синдиката РС за привреду. Додао је да се рад на црно у смислу да радници нису пријављени полако истискује, али да тренутно доминира проблем најнижих плата те да не чуди то што људи одлазе са ових простора у иностранство да раде.

“До најновијих измјена Закона о раду, које су у сриједу донесене, законски је послодавац који раднике пријави на најнижу плату био чист пред инспекцијом. Новим измјенама и допунама Закона о раду више се не дозвољава послодавцима да сами одређују плате, него су добили обавезу да се плате морају уређивати како је то рекао Устав, то се подразумијева у јавном сектору и колективним уговорима у привреди”, рекао је Ружичић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Policija izrekla pedesetak kazni vozačima zbog prekršaja na zaobilaznici

Admir Kadrić

FBiH: U maju zatvoreno 17 objekata zbog kršenja epidemioloških mjera

Radio Brčko

Stanovnici Distrikta sve više pokazuju odgovornost u poštivanju naredbi i mjera Kriznog štaba

Mirsad Arnautović